Best: Dö inte som jag

Chockbilden på George Best skakar England: Han ville att bilden skulle tas som avskräckande exempel

Foto: NEWS OF THE WORLD/COLOURPRESS
kämpar för sitt liv En av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna ligger för döden. Och som en sista hälsning vill George Best visa upp sig och varna folk för hur det kan gå om man missbrukar alkohol.
FOTBOLL

LONDON

Här är bilden som chockar England.

George Best på sin dödsbädd, samtidigt som han vädjar till sina fans:

– Dö inte som jag.

Best, 59, ligger återigen på intensiven.

Hans liv hänger på en skör tråd.

År av alkoholmissbruk har gjort att hans kropp är svag och levern, som han fick transplanterad för några år sedan, är på väg att ge upp.

Nu vill Best själv visa upp hur illa ställt det är med honom.

– Vi gör allt vad vi kan för att hålla honom i stabilt tillstånd. Han är inte vid medvetande för tillfället, sa läkaren Akeel Alisa under gårdagen.

Vänner i 25 år

Bests nära och kära har samlats på sjukhuset i västra London. Bland de som vakar över honom återfinns sonen Calum, samt vännen och agenten Phil Hughes.

Det var Hughes som fick uppdraget att fotografera George Best i sjuksängen.

– Att ta den här bilden var det svåraste jag någonsin har gjort. Jag har känt George i 25 år, genom framgång såväl som motgång, säger Hughes.

Han berättar om vännens tillstånd i News of the World och också har fått tillstånd att publicera bilden på den svårt sjuke Best.

– När jag stod framför honom med digitalkameran sa jag till honom att jag inte tyckte om att ta bilden. Men han sa till mig att göra det.

– Han försökte led när jag fotograferade. Jag tog tre snabba bilder, sen bröt jag ihop.

Best har rasat närmare 25 kilo i vikt och hyn är gulfärgad eftersom levern inte fungerar. Syftet med att låta sig fotograferas är att avskräcka andra.

Hoppas bli frisk

– George lyckades aldrig kontrollera sitt drickande. Han ville att jag skulle ta den här bilden för att varna andra för faran med att dricka.

– Efter att ha diskuterat det med hans familj kom vi fram att låta publicera bilden i News of the World.

Under hösten har Best åkt in och ut från sjukhuset. Han hoppas komma ut igen, men det är långt ifrån säkert.

– Jag vill tacka alla lyckönskare, det betyder verkligen mycket för mig och min familj. Pappas tillstånd är stabilt, så förhoppningsvis blir han snart bättre, säger Calum i ett uttalande.

Läs mer:

Christoffer Bjäreborn