"Collina hjälpte Svennis vinna"

Uppgifter i italienska tidningar efter utspel

1 av 2 | Foto: AP
Avgjorde serie a? Colina avbröt aldrig skandalmatchen mellan Juventus och Perugia trots att planen badade i vatten.
FOTBOLL

Sven-Göran Eriksson fick hjälp att vinna ligatiteln - av Pierluigi Collina.

Anklagelserna kommer efter att den världsberömde domaren i går bekänt att han håller på Lazio.

- Jag har alltid hejat på dem, säger Collina.

"Collinas chock", "Collina kommer ut". Några rubriker i italienska tidningar om domaren som i ett decennium sågs som världens bäste. Den 45-årige domaren har lämnat toppfotbollen och vågar därför nu berätta vilket som är laget i hans hjärta.

- Jag har alltid hejat på Lazio. Som riktigt liten höll jag på Bologna, där jag är född. Men sen föll jag för Lazios örnar, säger Collina.

Hans bekännelse kom i går då han föreläste på universitetet i Parma.

"Spökena är tillbaka"

Medier och fotbollsfans, framför allt från Juventus, har reagerat på erkännandet. Collina anklagas nu för att ha hjälpt svenske "Svennis" att den 14 maj år 2000 vinna serie A - med Collinas favoritlag Lazio.

"Spökena från Perugia" kommer tillbaka" skriver Il Giornale. "Om han sagt Sampdoria hade ingen brytt sig, men han sade Lazio, laget som blåste Juventus på scudetton 2000" skriver La Stampa. Lazio slog Reggina i sista omgången medan Juve förlorade borta med 1-0 mot Perugia i ösregnet. Collina dömde och hans beslut att fortsätta matchen på den vattensjuka planen har ofta ifrågasatts. Nu väcks de gamla misstankarna till liv. Collina säger dock:

- När man dömer är man neutral. Även spelarna har favoritlag som inte alltid är det de spelar för men ingen tror att de ändå inte gör sitt bästa.

Jennifer Wegerup