Kungen är död – länge leve kungen

Wennmans Premier League – varje måndag

FOTBOLL

När den gamle kungen dött makar sig den nye till rätta på tronen.

George Best har fått sin sista

applåd, men Wayne Rooney har just startat sin erövring av fotbollsvärlden.

- Wayne är den bäste unge spelare jag nånsin sett, säger Sir Alex Ferguson.

Bäst Rooney har start sin erövring.

Det är förstås både smickrande och svårt att bli jämförd med en sån som Best, men Rooney får leva med det och klarar det alldeles utmärkt.

Den biffige liverpoolgrabben dominerade på Upton Park när Manchester United slog West Ham (2-1) i går, och det var efteråt som Sir Alex jämförde de två United-hjältarna:

- Det är inte lätt för Wayne när alla nu drar paralleller med George Best. Vi ska komma i håg att Wayne bara är nyss fyllda 20 år. Det enda jag vill säga att han är den bäste jag sett i den åldern.

Det är en rätt saftig hyllning. Vi ska betänka att Ferguson är 64 år och har växt upp med en generation som avgudade Best.

Hur man än vrider och vänder på det kan vi vara överens om att framtiden ligger före Wayne Rooneys fötter. Det är bara att hoppas att han förvaltar denna framtid på ett smartare sätt än Best.

Skönheten och Odjuret!

Det är ju inte alldeles säkert att han klarar det. För att bara vara 20 har det redan varit lite väl många nattliga eskapader utanför protokollet, så att säga.

Hans räddning kan möjligen bli att han knappast har en oemotståndlig dragningskraft på kvinnor. Jämför vi Best och Rooney på DEN fronten snackar vi om Skönheten och Odjuret.

På fotbollsplanen ligger talangerna betydligt närmare varandra, och i går hade Rooney en riktigt trivsam eftermiddag.

Det fanns skönhetsfläckar - han borde gjort fler mål än ett på alla sina chanser och han borde definitivt gett fan i den där fula efterslängen mot slutet.

Men som helhet dominerade han i stor stil med sin enorma arbetskapacitet över hela planen.

Jag tror han hade skitkul därute, och det berodde på att West Ham spelar en fotboll som faktiskt är värd att älska.

Inte bara för spelare som den helt sensationelle israelen Yossi Benayoun och den ortodoxe vänsterbreddaren Matt Etherington, det var den underbart naiva inställningen som gladde.

De flesta lag som möter någon av de stora, stjärnspäckade klubbarna ser sin chans till poäng genom att spela olika varianter av grisfotboll - fult, sönderryckande eller extremt defensivt.

I detta läge går en nykomling som West Ham ut och bjuder upp till champagnefotboll mot Manchester United. Kanske i George Bests anda, jag vet inte, men när såg vi senast en match i Premier League med så öppna ytor, så många målchanser och så få benknäckardueller på mittfältet?

Sir Alex var skakad i paus

West Ham klarade inte att hålla sin

1-0-ledning (blixtmål av Marlon Harewood efter 52 sekunder) när Man United ökade tempot efter paus, men det blev sannerligen en så kallad hedersam förlust.

Sir Alex var smått skakad i paus och sa till sina spelare:

- Nästa mål vinner. Det är förbannat viktigt att vi gör det.

Det tog bara ett par minuter för Wayne Rooney att fixa till den där kvitteringen, och sen såg resten ut som en formsak.

Därmed ser nu toppen av Premier League ut exakt som de flesta experter tippat att det hela ska sluta i vår:

1) Chelsea

2) Manchester United

3) Arsenal

Det tog oväntat många omgångar innan ordningen etablerades, men i fortsättningen kommer det väl att handla om de här tre.

Vi väntar också på att Liverpool ansluter sig som tredje vagn bakom loket Chelsea i det Blå Tåget.

Veckans...

Peter Wennman