Wennman: Dråpslag för Owen - och en krossad illusion för Svennis

FOTBOLL

Årets första dag är här med allt vad det innebär av krossade illusioner, vi har väl redan brutit ett nyårslöfte eller två.

Men det kunde ha varit värre.

Vi kunde ha vaknat med ett brutet mellanfotsben.

Är man landslagsstjärna i fotboll är det ingen bra start på ett VM-år.

Michael Owen, 26, bröt det femte metarsalbenet, det som sitter vid lilltån, i ligamötet med Tottenham (förlust med 2-0) på nyårsaftonen.

Han kan i bästa fall vara tillbaka i mars.

I BÄSTA fall.

För Owen och Newcastle är det ett dråpslag.

För Sven-Göran Eriksson och hans landslag är det en krossad illusion om en vår fri från skador och störningar.

Läkarrapporterna från England i går kväll sa att "det ska inte behöva vara nån fara för VM", men i själva verket fattar nog både Owen och Svennis hur allvarligt läget är.

Stort frågetcken för anfallsstjärnan

Även om skadan hinner läka i tid för en comeback i ligan frampå vårkanten måste Svennis sätta ett stort frågetecken för anfallsstjärnans namn. Det kan bli frågan om en ren chansning, precis som fallet var med David Beckham i Japan 2002.

Och vi minns ju att Beckham aldrig hann ikapp formmässigt, trots att hans brutna mellanfotsben (det andra) var läkt sen veckor tillbaka.

Svennis måste tycka att det vilar en förbannelse över dessa små metarsaler. Så fort det är dags för en stor turnering är olyckan framme.

I VM för fyra år sen var det ju inte bara Beckham, utan också backen Gary Neville.

I EM 2004 blev Wayne Rooney trampad i kvarsfinalen mot Portugal, och där flög en engelsk jättechans till EM-guld sin väg.

I september samma år var det Steven Gerrards tur.

Både Neville, Rooney och Gerrard bröt, märkligt nog, samma lilla ben intill lilltån som Michael Owen.

-Det här är en katastrof för Michael som person. Och för Newcastle som klubb, sa managern Graeme Souness efter matchen i går.

Och kanske också för Svennis, alltså.

Owen är en av landslagets viktigaste spelare och given i startelvan bredvid Wayne Rooney i anfallet.

Sju mål på nio matcher

Med sju mål på nio ligamatcher har han visat sin målfarlighet sen han köptes från Real Madrid för 240 miljoner kronor i augusti. Han har också visat sin klass i landslaget, inte minst i VM-kvalmötet med Polen i oktober då Owen vikarierade som lagkapten.

Nu är det mycket troligt att det svenska försvaret slipper möta honom i VM-matchen i juni.

Frågan är därmed:

Vad har England att plocka in i stället?

Ett givet namn i nuläget är den trådsmale Peter Crouch från Liverpool. Den långe har hittat målformen och blev förresten matchvinnare (på nick) i 1-0-mötet med West Bromwich i går.

Det innebär emellertid ett helt annat anfallsspel, kanske en helt ny taktik rakt igenom, om Svennis måste byta en liten snabb vessla mot en lång targetplayer.

Och frågan är hur Crouch pallar för armbågar i magen av tuffa VM-försvarare (tänk er bara Italien...) Det är risk för att han sjunker ihop som en benhög i straffområdet.

Ett annat alternativ är Tottenhams Jermaine Defoe, som jag personligen skulle föredra bredvid Wayne Rooney. Snabb och målfarlig, mer åt Owen-hållet.

Nå, den frågan kan Lasse Lagerbäck och kompani låta Svennis få grubbla på bäst han vill.

För den hygglige Michael Owen började 2006 på sämsta möjliga sätt.

För Sverige var det, om vi nu ska vara såna, ett "intressant" besked.

Peter Wennman