Liverpool fick HELP!

Peter Wennman: Liverpool FC tycks inte göra annat än uppstå från de döda numera

FOTBOLL

Det var Beatles-kväll i TV2 i går och legenderna från Liverpool sjöng:

”It´s been a hard day´s night, and I´ve been working like a dog”.

Undrar om inte Steven Gerrard gnolade på samma låt innan han gick till sängs.

Ni som såg FA-cupdramat på Kenilworth Road i Luton fattar:

Mäktiga Liverpool fick ett hundgöra mot det tappra Luton Town och tvingades till en riktigt svettig klassiker innan man lyckades vinna med 5-3.

Beatles gjorde aldrig nån comeback, men Liverpool FC tycks inte göra annat än uppstå från de döda numera.

Med en halvtimme kvar ledde Luton med 3-1, det var en jättesmäll på gång, Champions League-mästarna på väg ut mot ett lag i divisionen under Premier League...precis en sån där dunderskräll som egentligen bara händer i FA-cupens omtalade tredje omgång.

En annan låt i huvudet

Det var verkligen kris i ett Liverpool som efter sitt tidiga ledningsmål (delikatess av Gerrard) hade slöat till och straffats skoningslöst av ett hungrigt hemmalag. Beatles skulle ha sjungit: I´ve should have known better.

Som tur var fick managern Rafael Benitez en annan låt i huvudet: Help! I need somebody!

Han slängde in Florent Sinama-Pongolle för att få fart framåt, vilket sannerligen behövdes. Peter Crouch hade en kväll då han inte uträttade mer än hörnflaggan och anfallskollegan Djibril Cissé visade upp en bollbehandling som en korpspelare.

En rolig halvtimma

Men Sinama-Pongolles kvicka fötter var precis vad som behövdes, och när Xabi Alonso (planens kung) och Gerrard började ta matchen på större allvar hände det saker i rask takt.

Liverpool gick från 1-3 till 5-3 på en rolig halvtimma och avslutade cupdramat med ett mål som låter som ishockey:

När Lutons målvakt Marlon Beresford hade lämnat kassen sköt Alonso i tom bur – från egen planhalva.

Vändningen bär väl inte samma bragdstämpel som 0-3 till 3-3 mot Milan i Istanbul, det var ju lite skillnad på motstånd, men det var ändå en alldeles tokrolig fotbollsfest vi bjöds på.

Ingen jättesensation

Liverpool kom, trots ett hyperstarkt lag på papperet, undan med blotta förskräckelsen. Med tanke på att alla lag satsar extra hårt på FA-cupen i år – alla drömmer om en final på nybyggda Wembley i maj – var det konstigt att se normalt så säkra försvarare som Sami Hyypiä och Jamie Carragher spela så oskärpt. Deras, och flera andra stjärnors, nonchalans hade kunnat stå klubben dyrt.

Luton, å andra sidan, gjorde en pangmatch. Om nån trodde att centertanken skulle gå in mot Liverpool och nynna John Lennons ”I´m happy just to dance with you” så blev det inte så – Howard var ute mer och höll hela Pools försvar sysselsatt.

Nån jättesensation blev det inte heller för övrigt när storlagen klev in i världens äldsta fotbollscup. Men det är ändå anmärkningsvärt hur svårt det är att vinna på beställning – rika jättar som Chelsea, Arsenal och Newcastle fick nöja sig med uddamålssegrar mot lag som Huddersfield, Cardiff och Mansfield.

Middlesbrough nära åka på ända

Och det kan fortfarande hända saker:

Wigan (Andreas Johansson hade en bra nick som räddades på mållinjen) nådde bara 1-1 mot Leeds och tvingas till ett riskabelt omspel.

Returmöte blir det också mellan Millwall-Everton (1-1), West Bromwich–Reading (1–1), Torquay–Birmingham (0–0) och Nuneaton–Middlesbrough (1–1).

Lilla amatörlaget Nuneaton spelade hur bra som helst och var nära att välta Middlesbrough på en bedrövlig plan inför 6 000 åskådare, och det hade varit en kanonstory.

Men nu får man i alla fall bortamatch på Riverside Stadium och hälften av publikintäkterna, ett fantastiskt lyft för en pytteförening som ligger exakt 100 tabellplaceringar under Middlesbrough i seriesystemet.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM