Avslöjandet som skakar fotbollen

Peter Wennman: Lutons manager släppte bomben – nu väntar England på bevisen

FOTBOLL

Dagens ord är korruption.

Det handlar om svarta pengar, om rena mutor, om hundratals miljoner kronor som strömmar ut från den brittiska fotbollen och ner i fickorna på fifflande agenter och klubbledare.

Vi står nu inför det stora avslöjandet.

Vare sig man väljer att kalla Lutons manager Mike Newell för Don Quijote eller Quisling har han sänt chockvågor över de brittiska öarna, och det är möjligt att ingenting längre blir sig likt på transfermarknaden efter hans utspel.

40-årige Newell påstod i onsdags:

- Det kryllar av mutor i den engelska fotbollen. Jag kan inte tiga om det här längre. Jag vill kunna sova om nätterna. Jag har alla bevis jag behöver och jag är beredd att namnge skurkarna.

Hans ord briserade som en bomb.

Brian Barwick, högste chef i det engelska fotbollsförbundet (FA), har beordrat full undersökning och krävt ett möte med Newell i början av kommande vecka. Alla papper ska upp på bordet. Bevis måste läggas fram. Annars kommer Mike Newells allvarliga anklagelser att stoppas ner i hans egen hals.

"Jag kör racet till mål"

Men Newell är inte rädd:

- Kom igen, bara. Jag har inga problem med att gräva fram folk ur sina mörka hål. Nu har jag valt att skruva locket av den här maskburken och då kör jag racet till målsnöret. FA ska få sina namn, sa han till Daily Express i går.

Newell, tidigare spelare i bland annat Everton och Blackburn, hävdar att han själv flera gånger blivit erbjuden pengar under bordet. Han tänker bland annat namnge en konkurrerande klubbdirektör som ville sticka till Newell en summa pengar - en "sweetener" - om han fick köpa en av Lutons spelare.

Och han tänker dessutom avslöja namnen på diverse spelaragenter som erbjudit honom andelar av vinsten vid olika transfers.

Det är alltså inte de stormrika fotbollsstjärnorna och deras skyhöga löner som står i blickpunkten här. Det handlar om de miljontals pund som byter ägare över deras huvuden - och som sen försvinner bort från fotbollen, investeras i annat eller hamnar i privata bankfack.

Vad Newell slår ner på är alltså förhållandet mellan skrupelfria agenter och managers. Det är en grå zon med tjänster och gentjänster där enorma summor står på spel. En liten gåva på, säg

100 000 kronor, från en agent som i nästa steg kan tjäna tre miljoner...nog kan det vara lockande för vilken manager som helst.

98 miljoner i arvoden

Som exempel kan nämnas att klubbarna i The Championship, alltså divisionen under Premier League, betalade ut sammanlagt cirka 98 miljoner kronor i agentarvoden förra säsongen. Nästan 100 miljoner. Och om ni tycker att det är ofattbart mycket kan ni tänka er hur stor den summan måste vara i Premier League. Där är det dock bara Manchester United som numera öppet redovisar hur mycket man betalar agenterna.

Gordon Kelly, den förre FA-bossen, applåderar Mike Newell och säger till BBC:

- Agenterna är en cancersvulst i vår fotboll. Miljonerna bara försvinner in på deras konton. Och var tar pengarna vägen? Det är skandal att det inte finns ett system som reglerar detta.

Den 1 januari i år införde FA en nyordning som ska öka insynen i klubbarnas affärer med agenterna.

Men vad man fortfarande inte har kommit åt är det helt snedvridna förhållandet att en agent idag kan representera både en spelare - och den klubb han förhandlar med.

Bevisa, håll käften annars!

Spelaragenten Jonathan Barret, som är under FA-utredning efter sin inblandning i Ashley Coles hemliga möten med Chelsea, och hans kollegor Jerome Anderson och John Smith samlade sig i går till ett gemensamt uttalande som gick ut på:

- Mike Newell måste prestera klara bevis, annars ska han hålla käften.

Kritiken mot agenterna - det finns 291 licenserade i England - är dock varken ny eller uppseendeväckande. Vad det snarare handlar om är klubbledarnas moral, om den sjunkit till samma nivå som i början av 1990-talet.

Ni minns kanske George Graham?

Han fick sparken från Arsenal 1995 efter att ha tagit emot motsvarande sex miljoner kronor som "gåva" i samband med två spelarövergångar, Pal Lydersen och John Jensen.

Betalade tillbaka allt

Graham fick pengarna cash, i 50-pundssedlar, av en viss norsk agent vid namn Rune Hauge.

Graham betalade tillbaka pengarna till Arsenal. Hauge avstängdes på livstid av Fifa, men fick straffet avkortat till två år. Han medverkade sen i Ole Gunnar Solskjaers transfer till Manchester United och Rio Ferdinands flytt från West Ham till Leeds.

Det sjukaste hände dock några år tidigare, då Hauge förmedlade islänningen Toddi Orlygson till Nottingham Forest. Brian Clough i Forest hade rykte om sig att gilla en liten "present" i samband med övergångar, men han ville ju inte gärna bli avslöjad. Så som i den bästa spionroman skickades hans assistent Ronnie Fenton till Hull, där han klev ombord på en fisketrålare och hämtade en fisklåda innehållande 650000 kronor.

Senare, när Ted Sheringham gick från Forest till Tottenham, hämtade samme assistent

700 000 kronor på en bensinmack intill motorvägen M1.

Clough slapp rättegång på grund av att hans hälsa var så dålig. Men ni fattar vad det handlade om.

Engelsk fotboll har tydligen inbillat sig att denna omoral tillhör svunna tider. Det förefaller mycket naivt.

- Är det verkligen nån som tror att George Graham var den siste som tog mutor? Att det inte skett på tio år? Undrar Mike Newell.

Allt finns - i en bok...

Två gamla storspelare och tillika managers, Gerry Francis och Joe Royle, är övertygade om att Mike Newell har rätt i sina anklagelser.

- Det slutade inte med Graham. Folk blev bara mer försiktiga, säger Francis till The Independent.

Och Joe Royle påpekar:

- Bevisen finns redan. Allt finns nertecknat i boken "Broken Dreams", där författaren Tom Bowers undersöker korruptionen inom fotbollen. Ingen enda person har stämt honom. Det säger allt.

Peter Wennman