”Vi lurades i en skamlig fälla”

Sven-Görans agent rasar i natt

FOTBOLL

LONDON.

Redan i november blev Sven-Göran Eriksson kontaktad av den falska shejken.

För Sportbladet berättar Athole Still, Svennis agent, hur det gick till när de blev blåsta.

– Vi lurades i en skamlig fälla, säger han.

Redan i juli förra året började News of the World att förbereda operationen mot Svennis.

Detta efter att tidningen fått tips om att svensken och hans medarbetare sökte nya jobbmöjligheter.

I november kontaktades Stills företag, International Management Ltd, av en personer som sa sig representera en affärsman i mellanöstern.

Richard des Voeux, en av Stills medarbetare, bjöds in till ett kontor i London där shejkens sportföretag skulle ha sin bas.

Mannen som tog emot berättade att han representerade AJ Sports.

Var i Dubai i veckan

För att öka trovärdigheten hade News of the World lagt upp en hemsida för företaget på internet.

Sportbladet pratade i går med Still.

Han har jobbat med Svennis under många år, och förhandlade bland annat fram hans nuvarande anställningskontrakt med engelska fotbollförbundet.

Tillsammans med Des Voeux var han med Svennis i Dubai i onsdags och torsdags.

Mohsin Alikan

Han satt även med i mötena med personerna de trodde var stenrika arabiska affärsmän, men som visade sig vara undercoverreportrar.

Shejken presenterade sig som Mohsin Alikan och berättade att han kom från Pakistan. Han hade tjänat sina pengar på metaller och olika indiska företag.

Under middagen serverades viner som kostade

12 000 kronor flaskan. Hotellrummen som stod till förfogande gick på 10 800 kronor natten.

Still håller med om att man inte skulle diskutera detaljer kring enskilda spelare, men försvarar sig ändå.

– Vi trodde att vi satt och pratade ”off the record” med trevlig människor som uppenbarligen bara var ute efter att sätta dit oss.

Hypotetisk diskussion

Vidare berättar Still att han och Svennis reste till Dubai för att diskutera en fotbollsakademi.

– Anledningen att få oss dit (Dubai) visade sig vara helt falsk. När det visade sig att Svennis var intresserad av projektet bytte de samtalsämne och började prata om att köpa fotbollsklubbar och om Sven kunde tänka sig att träna dom.

– Jag vill påpeka att vi flera gånger under middagen påpekade att diskussionen var hypotetisk. Det var mer en fantasidiskussion. Om man läser igenom texten ser man att ordet ”om” används väldigt många gånger.

Tror du att News of the World har planerat det här under lång tid?

– Oh ja. Jag menar, den första konversationen vi hade om det här var för flera veckor sedan. Tidigt i november. Vi hade faktiskt spikat tre möten innan det här, men alla blev inställda.

– Två av oss, på grund av fotboll, och ett av dem eftersom de hävdade att en person hade blivit allvarligt sjuk och var tvungen att åka till ett sjukhus i Schweiz. Ett väldigt trovärdig skäl att ställa in ett möte.

– Mötena var aldrig planerade till London utan alltid till Dubai.

”Nej, nej, nej...”

Fick ni några indikationer på att det var undercoverreportrar ni hade att göra med?

– Nej, nej, nej. Första gången vi förstod att det inte stämde var när journalister började ringa och säga att en söndagstidning var på väg att göra en story. Vi fick veta det sent i lördags kväll..

– Jag är extremt besviken att en tidning som borde stötta det engelska landslaget kan göra så här. Deras enda syfte måste vara att skapa oreda i laget.

Gjorde ni ingen bakgrundskoll på personerna ni skulle träffa?

– Jag skickade min advokat att kolla upp vilka de var. Vi kollade deras emailadress och deras kontor i London. Allting stämde. Kuppen var otroligt smart planerad.

Står under kontrakt

Meddelade ni FA att ni var i Dubai?

– Ja, det gjorde vi. De svarade att de inte hade något emot att vi åkte, och att vi skulle hålla dem uppdaterade på läget, särskilt om det skulle kunna ha inflytande på hans jobb som förbundskapten.

Hur kommunicerade ni med ”araberna”?

– Vi gjorde allting skriftligt, så att det inte skulle vara några otydligheter. Vi skrev att Sven stod under kontrakt med FA och att vi inte skulle överväga något som skulle kunna påverka hans jobb för England.

Läs mer om Svennis-affären:

Christoffer Bjäreborn

ARTIKELN HANDLAR OM