"Ligan är korrupt"

Nytt avslöjande i natt - Svennis anklagar tränarna för mutbrott

1 av 2 | Foto: AP
På läktaren i går Sven-Göran Eriksson var i går på plats och såg Bolton möta Manchester City. Men medan hans förbundkaptensarbete fortskrider fortsätter också skandalerna kring honom att avlösa varandra.
FOTBOLL

LONDON

Tränarna i England är korrupta och tar emot mutor i samband med spelarövergångar.

Det säger Sven-Göran Eriksson till journalisten som var utklädd till shejk.

- Naturligtvis stoppar de pengar i sina fickor, säger "Svennis".

Tidningen News of the World publicera i dag nya uppgifter från mötet mellan Sven-Göran Eriksson och en av tidningens reportrar utklädd till shejk. "Svennis" trodde under mötet att han träffade en rik arabisk affärsman som var intresserad av att köpa Birmingham-klubben Aston Villa.

Under mötet framkom att Sven-Göran Eriksson var intresserad av att träna klubben om köpet blev verklighet.

Det är under dessa diskussioner som korruptionen i brittisk fotboll kommer upp.

- Om jag kommer dit (till Aston Villa) vill jag inte ha att göra med pengar, pengar till spelarköp, för i England är det alltid så här, säger Eriksson och vaggar enligt tidningen fram och tillbaka för att indikera att skumraskaffärer förekommer.

"Shejken" frågar då om tränarna alltid är involverade i spelarköp.

- Ja, och naturligtvis stoppar de pengar i sina fickor.

En toppklubb i högsta ligan

Under samtalet nämns tre klubbar som News of the World av juridiska skäl inte namnger.

Om en klubb som kämpar i botten av Premier League säger Sven-Göran Eriksson att deras manager är värst när det gäller korruption. Två andra klubbar, en toppklubb och ett stabilt Premier League-lag, tas under diskussionen upp av Erikssons agent Athole Still.

Toppklubbens manager ska enligt Still ha varit inblandad i ett omfattande bedrägeri i samband med en spelarövergång. Den tredje klubben anklagas för att betala överpriser för spelare på grund av illegala avtal med agenter, tränare och till och med sportchefer.

Enligt News of the World framgår det av diskussionen med den förklädde reportern att den engelske förbundskaptenen var mer intresserad av jobbet som tränare för Aston Villa än han gett sken av under veckan.

Säljer sitt hus

Sven-Göran Eriksson har sagt att diskussionen var helt hypotetisk.

Om News of the Worlds rapport stämmer var han mer specifik än så. "Svennis" gjorde klart att det inte var några problem för honom att flytta till Birmingham.

- Ja, ja. Om så blir fallet, ja. Jag säljer naturligtvis mitt hus i London. Det är inget problem. Det har ingen betydelse var jag bor.

Men nyckeln för att han skulle ta jobbet var hur mycket pengar shejken var redo att investera i laget nästa år.

- Jag tycker att det är det viktigaste.

"Inte på det viset"

När shejken frågar hur många nya spelare som behövs säger Sven-Göran Eriksson:

- Jag kommer göra det. Jag kommer åka och se Aston Villa några gånger. Jag har sett dem många gånger. Jag har aldrig tänkt på det på det här viset...Sedan måste ni träffa mig i England.

I slutet av diskussionerna varnar Sven-Göran Eriksson shejken för att låta tungan löpa om samtalen med honom.

- Du kommer inte bli populär om det kommer ut att du närmat dig Englands förbundskapten.

Sven-Göran Eriksson har stämt News of the World efter förra söndagens artiklar. Han och hans agent menar att tidningen brutit mot en uppgörelse om att diskussionerna var konfidentiella.

Svennis helvetesvecka - dag för dag

Jens Kärrman