Svennis - varför får bara shejken veta sanningen?

Sportbladets Peter Wennman om Svennis-affären

FOTBOLL

Svennis, Svennis...vad är det nu du säger?

Om du vet att flera klubbar i Premier League är inblandade i skumma affärer och ren korruption, varför har du inte berättat det för de styrande i engelsk fotboll?

Är det bara Shejk Fejk som får veta sanningen?

En förklädd arabisk shejk lurar Sven-Göran Eriksson och hans agent att avslöja hemligheter om Englands världsstjärnor i fotboll. Den 15 januari avslöjas allt i brittisk press.

Söndagstidningen News of the World kommer som utlovat med nya avslöjanden i dag efter blåsningen av Sven-Göran Eriksson i Dubai.

Det handlar inte om en ny, skandalös kvinnoaffär, som många tippat.

Det handlar om miljontals brittiska pund som hamnar i diverse byxfickor i samband med spelarövergångar.

Om rena mutor som tas emot av några av toppfotbollens mest kända tränare.

Låter det bekant?

Ringer det i en klocka?

Hade bevis på managers

Visst, ni som hänger med i Sportbladet kunde förra helgen läsa om Lutons manager Mike Newell, som hade fått nog av myglet och bestämt sig för att avslöja mutkolvarna. Han satt inne med bevis för att managers och agenter spelade under täcket för att göra sig lite extra pengar vid sidan av de offentliga transfersummorna, påstod han.

Det som pågick när Arsenals George Graham fick sex miljoner kronor " i present" av den norske agenten Rune Hauge 1995 skulle alltså inte varit en sjuk engångsföreteelse - utan nåt som faktiskt sker fortfarande.

Det blev ett fasligt liv i England och i onsdags var Newell inkallad till möte med FA-bossen Brian Barwick på dennes kontor i London. Newell kunde inte prestera några skriftliga bevis, och därmed lär väl alla skumraskfigurer kunna dra en lättnadens suck.

Men Newell sa efteråt:

- Det var ett givande möte. Jag fick intrycket av att FA hade lådvis med material om det här. De vet att det myglas.

Hur visste han?

Nu har alltså Sven-Göran Eriksson i sina väldigt intressanta samtal med journalisten Mazher Mahmoood, Shejk Fejk, pekat på samma saker.

Hur kunde Svennis veta?

Och har han i så fall diskuerat problemet med sin arbetsgivare?

Jag antar att de flesta hade väntat sig smaskigare grejer än korruptionsanklagelser i News of the World i dag, men det är ändå väldigt allvarligt när Svennis hävdar:

1) Att en väldigt känd manager i ett av bottenlagen i Premier League är "den värste" att ta emot pengar under bordet.

2) Att ligan är en dypöl där andra managers tar för mycket betalt för spelare genom olagliga avtal med spelaragenter.

3) Att han inte vill ha med pengar att göra om han tar hand om Aston Villa - eftersom de "alltid stoppar pengar i sin egen ficka".

Korruptionsanklagelserna måste självklart tas på allvar. Däremot vet jag inte riktigt hur mycket tillit man ska ge till hans agent Athole Stills utförliga redogörelser i ämnet - jag vet av egen erfarenhet att Still pratar väldigt mycket och väldigt gärna, särskilt över ett glas champagne i en bar, och att han tycks ha ett behov av att göra sig själv väldigt intressant.

Att det kommer att bli liv i luckan och ännu fler röster som ropar på Svennis avgång de kommande dagarna, den saken är i alla fall klar.

Borde slutat

Svennis ger också Sir Alex Ferguson en känga och menar att "Fergie" borde hoppat av som Manchester Uniteds manager efter den historiska trippeln för några år sen. Det kan han väl kanske ha en poäng i, men Sir Alex lär inte bli glad - och den mannen vill man inte bli ovän med.

Trubbel att vänta.

Svennis bestämde sig redan efter förra helgens avslöjanden för att stämma News of the World för intrång i privatlivet, och visst är det ytterst tveksamma journalistiska metoder som nu vänt upp och ned på fotbolls-England. Men det finns också de som anser att ändamålen bör helga medlen, och om nu Svennis tystnad om korruptionen anses som ett svek mot hans chefer i FA kan det få konsekvenser.

Allt fler vill se Manchester Citys manager Stuart Pearce ta över landslaget bara några månader innan VM, och det scenariot tycks krypa allt närmare.

SVENNIS HELVETESVECKA - DAG FÖR DAG

Peter Wennman