Ekonomiskt är Svennis en vinnare

Peter Wennman: …men inte sportsligt

FOTBOLL

Det är rubriken som det engelska pressdrevet drömt om i åratal, en riktigt fet fläskkotlett kastad till blodhundarna bara fem månader innan VM:

"SVENNIS SPARKAD!"

Visst, njut på.

Men vem kommer att gapskratta hela vägen till banken?

Ursäkta min besserwisser-attityd nu, men är ni så korkade att ni tror gårdagens FA-beslut är en kniv i ryggen på Sven-Göran Eriksson?

Tror ni han åkte hem till Nancy i det gamla georgianska huset vid Regents Park och bröt ihop, knäckt och förnedrad och ledsen över den engelska nationens svek?

Eat my shorts!

När Svennis trängt sig förbi det enorma mediauppbådet utanför FA-kontoret på Soho Square, när han låtit chauffören öppna dörren till den privata Mercedesen, bör han ha makat sig till rätta och myst för sig själv:

- Ja, jävlar. Det gick bättre än jag trodde.

Har nytt uppdrag på gång

Tänk efter:

Svennis hade kontrakt till 2008, värt mellan 50 och 60 miljoner kronor (efter skatt) per år. Han har aldrig haft en tanke på att självmant säga upp detta kontrakt.

Han har de senaste dagarna sagt saker som "om vi inte går till semifinal i VM förtjänar jag att få sparken", men ett sånt scenario hade i så fall utlöst en stadig fallskärm.

Svennis har givetvis ett nytt uppdrag på gång direkt efter VM i sommar. Det kan vara Real Madrid, som jag förutspått, eller nåt annat. Högstbjudande är intressantast, om man nu tolkar samtalen med den falske shejken i Dubai rätt.

En sak är klar: han hade fått nog, han ville sticka.

Så, eftersom Svennis bestämt sig för att lämna jobbet som engelsk förbundskapten direkt efter VM i sommar, vilket var att föredra?

1) Att han själv lämnade in sin avskedsansökan och därmed gick miste om en massa miljoner som återstod på kontraktet?

2) Att FA föll för trycket och betalade honom en "lämplig summa" för att hoppa av i höst - samtidigt som Svennis kunde skriva kontrakt med en ny klubb?

Ekonomiskt är Sven-Göran Eriksson en jättevinnare.

Sportsligt har han fått sig en törn.

Juryn sammanträder fortfarande om vad som är viktigast för honom.

Svennis är säkert besviken

Svennis måste självklart vara både besviken och förbannad över den fräcka kupp, iscensatt av News of the World, som fick honom på "fall".

Fotbolls-England har rasat över att han plötsligt kunnat diskutera både kreti och pleti med en fullständig främling, och avslöja både det ena och det andra, när han samtidigt varit Hemlige Sven med det engelska folket i fem år.

Det är klart att Svennis relativt goda anseende fått sig en törn av katastrofala mått.

Men som sagt:

Vem kommer att tjäna på det i slutändan? Om inte Lucky Sven?

Han tar nu sitt landslag till VM i sommar som en stukad, bedragen, tycka-synd-om-människa som säkert kommer att få full uppslutning i omklädningsrummet. Jag är säker på att spelarna kommer att ställa upp på honom.

Det ger en win-win-situation för Sven-Göran Eriksson:

Går det dåligt i VM kan han inte få sparken, eftersom han redan fått det. Han kan bara hämta ut sin fallskärm, gårdagens paketlösning, och skriva på för nya miljoner nån annanstans.

Går det bra i VM - och det till och med blir guld - kan han lämna London med ett hånleende medan pressdrevet förtvivlat vädjar:

- Stanna Sven, snälla... stanna!

Läs mer:

Peter Wennman