Strömberg förstår sin gamle tränare

”Jag hade också lurats”

FOTBOLL

Italienexperten Glenn Strömberg har förståelse för hur Sven-Göran Eriksson hamnat i knipa.

– Hade någon lurat mig i en sådan fälla hade jag också kommit ut med grejer, säger han och riktar skarp kritik mot tidningen som lurat ”Svennis”.

Han tror också att risken finns att skandalen har försvagat Erikssons aktier på tränarmarknaden.

Glenn Strömberg var på 1980-talet en spirande fotbollsspelare på väg ut i Europa. Och mannen som hjälpte honom på vägen, via IFK Göteborg och Benfica, var Sven-Göran Eriksson. Strömberg är kritisk till hela historien kring News of the Worlds avslöjanden och effekten att ”Svennis” slutar efter VM.

– De som borde få mest spott och förbannelse är ju givetvis de som har skapat det här. Det är rent lurendrejeri, säger han.

Och han tycker inte att ”Svennis” var särskilt dumdristig som gjorde sina uttalanden.

– Det är lätt hänt att man säger så utan att vilja skada nån. Jag hört så himla mycket sådant från spelare om ledare och tvärtom utan att det finns nåt agg eller illvilja.

Däremot var det lite oklokt att inte tänka sig för att det var personer som han inte kände så väl, tycker Strömberg. Citaten om korrumperade klubbar förvånar honom inte.

– Det går väl mycket snack och i hans position har han väl hört mycket sådant här, utan att det egentligen finns bevis. Men man talar ju aldrig utåt om det.

Skadat anseende?

Egentligen ska tränare inte förhandla om kommande jobb under ett pågående uppdrag, men Strömberg menar att det är helt orimligt.

– Det är jäkligt mycket kontakter under åren med folk som eventuellt ska göra andra saker om några månader. Man ska inte få ta kontakt med andra, men det förstår väl vem som helst att en storklubb inte kan vänta med att dra i krokarna till juni eller juli för att sedan se vad som finns på marknaden.

Nu lär klubbarna stå på kö för att få ”Svennis” till sig, men Strömberg tror att skandalen kan ha skrämt en del bossar.

– Innan var det ett adelsmärke hos Svennis att man visste att man fick en tränare som det inte blåste kring. Och det vägde rätt tungt i skålen. Säger man något fel här i Italien kan det lätt blåsa upp rejält, det kan skada laget så att du förlorar en eller två matcher och det kan vara det som gör att ligasegern försvinner.

– Men jag tror att de flesta lägger skulden på skumraskarna som startat det här.

Skandalpress

Hur kommer det sig att alla ”Svennis” skandaler kommit i England och inte i Italien?

– Det är svårt att veta. I båda länderna är tränare väl påpassade. Men han var nog mer försiktig i Italien än han är i dag. Sedan är det mycket mer skandalpress i England.

Hur påverkar det här Englands chanser i VM?

– Spelarna kan se det på två sätt, dels kan de tycka att man ska inte snacka skit om mig. Men samtidigt vet de om att det är lätt att säga sånt här. Det har absolut inte fört något positivt med sig. Möjligen kan det sopas under mattan och glömmas om det blir en bra start för England. Men skandalblaskorna kommer att leta i alla hörn efter uttalanden från spelare.

TT