Chelseas rekordförlust – 1,9 miljarder kronor

Peter Kenyon: Vi följer planen

1 av 2 | Foto: AP/Arkiv
Dyrt firande. Chelsea vann i fjol sitt första ligaguld på 50 år, men det är en titel som har kostat. Premier League-klubben blöder just nu ekonomiskt.
FOTBOLL

Chelsea vann sin första Premier League-titel på 50 år när José Mourinho matchade laget till seger i fjol.

Det var ett guld som smakade – här är skräckresultatet för 2005:

Minus 1 900 000 000 kronor.

Roman Abramovich anlände till västra London fast besluten att förvandla Chelsea till ett stort och framgångsrikt fotbollslag och har under sina två år som ägare pumpat in miljardbelopp i klubben, pengar öronmärkta för spelarköp.

Satsningen gav snabbt utdelning, men vid sidan om den sportsliga framgångsglansen blöder Chelsea enormt.

I kväll basunerades förra årets skräckresultat ut i brittisk press:

Bokslutet för verksamhetsåret – före skatt – visar på ett smått ofattbart minusresultat på 1,9 miljarder kronor, ”rekord” i ligan. De blodröda siffrorna ska läggas till underskottet 2004 på minst lika hårdsmälta 1,2 miljarder.

Blodröda siffror

Enkel additionsräkning visar att Chelsea under det tvååriga Abramovich-styret förlorat 3,1 miljarder kronor.

Ledningen, väl medveten om att den ryske oligarken har ytterligare medel att pumpa in, tar siffrorna med ro och pratar om att Chelsea är på rätt väg i sin finansiella rekonstruktion.

– Den totala förlusten beror, i huvudsak, på några enskilda åtgärder som varit nödvändiga för oss i vår strävan att visa ett plusresultat 2009/2010.

– Enkelt uttryckt så tar vi några smällar nu för att bli en vinnare på sikt, säger vd-n Peter Kenyon.

Klubben anger det för tidigt avslutade avtalet med Umbro (minus 340 miljoner) och den kostsamma skilsmässan med stjärnspelaren Adrian Mutu (minus 190 miljoner) som några av skälen till den ekonomiska smällen.

– Att vi avslutade med Umbro har en gigantisk betydelse för de här sifforna, och vi har ännu inte sett uppsidorna av det nya avtalet med Adidas. På samma sätt så syns inte några pengar från det nya sponsorkontraktet med Samsung, som var det största avtal som tecknats i Premier Leagues historia, säger Kenyon.

Vinst – om fem år

Chelsea hävdar att planen att generera vinst om fem år ligger fast.

– Med fortsatta framgångar på planen i kombination med vår stora supporterbas, medlemskap och investeringar är vi övertygade om att vi kommer att nå vårt mål.

Klubbens ordförande Bruce Buck berättar i en radiointervju med BBC att Abramovich trots allt är nöjd med utvecklingen. Peter Kenyon och direktören Paul Smith har fortsatt förtroende.

– Vi satt oss ned och sa att vi ville att den här klubben skulle bli lönsam. Peter och Paul fick i uppdrag att upprätta en ekonomisk plan, och Roman har en förnuftig, långsiktig syn på arbetet.

Anders Burström