Nästa år på Arsenals nybyggda stadion så finns du troligen inte med, Freddie

FOTBOLL

Visst är det oroväckande:

Det enda riktigt stora, svenska framgångsföretaget i Premier League, aktiebolaget Bjäbb&Rull, har fått stopp i maskin.

Nog för att Fredrik Ljungberg både bjäbbar med domaren och rullar i gräset som i fornstora dar - men var är effektiviteten?

Egentligen är jag inte en man som dömer en fotbollsspelare efter hur många mål han gör, det finns ju så många andra nyttiga kvaliteter hos killar som till exempel Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg.

Men när det gäller Freddie finns det nog anledning att börja gnälla nu.

Jag misstänker att alla de som tror att han är på väg att tappa sin plats i Arsenal är rätt ute.

l Freddie, gamle gosse - du är tyvärr i utförsbacken.

l Nästa år, på Arsenals nybyggda stadion, finns du troligen inte med när de gamla rödvita tröjorna plockas fram igen.

Inte ett enda mål i ligan i år

Det säger jag inte bara för att Fredrik misslyckats med att göra ett enda mål den här säsongen (han gjorde tio i fjol) eller för att han har missat en uppsjö solklara chanser.

Jag säger det för att han helt enkelt har blivit sämre som fotbollsspelare.

Ljungberg har tappat i snabbhet, några tiondels sekunder och några centimeter i varje löpsteg, och det räcker för att placera honom i facket "ordinära Premier League-spelare" - i stället för den superstjärnestatus han nyligen hade.

Arsenals tålamod med honom är på väg att ta slut, trots att fansen på Highbury fortfarande älskar honom.

Bortskämda med Fredrik Ljungberg

I tv-programmet "Liga Europa" i Kanal 5 i går kväll blev Fredrik rätt ordentligt kapad av de tio engelska fotbollsskribenter som kanalen tillfrågat. Jag vill väl inte påstå att nån enda av de tio är känd utanför dörrarna på sin egen tidning, men deras synpunkter på svensken motsvarar nog hela den engelska expertisens för närvarande.

Vi har varit bortskämda med att se en Fredrik Ljungberg som kommit farande som en raket i luckorna, som fått bollen i exakt rätt ögonblick och som tagit vara på alla möjligheter han fått i en effektiv lagmaskin.

Det vi ser nu är en Ljungberg som kommer aningen för sent, som tvekar, som inte hittar de självklara löpvägarna - och som uppträder som ett nervvrak när målchansen väl dyker upp.

Vi kan alltid skylla på att samarbetet klickar, att han inte får samma smörpass som förr - men det är inte hela sanningen.

I stället är det väl så att sanningen till slut har hunnit i kapp Fredrik Ljungberg, 29 år i april.

Om ni tänker efter så har han egentligen fått mer uträttat på planen än vad hans talang borgar för. Freddie har varit den fotbollsspelare i kanske hela Premier League som fått ut mest av sitt grundkunnande, som inte haft särskilt mycket gratis - men som ändå jobbat sig upp till superstjärna på ren vilja, hästkondition och jävlaranamma.

Han har svarat för en fantastisk, beundransvärd "klassresa" bland de stora pojkarna.

Men det har krävt sin tribut.

Få har varit skadade lika ofta, få har slitit lika hårt på leder och muskler, få har fått hårdare smällar (även om han är en jäkel på att rulla undan i rätt ögonblick) och få har varit tröttare efter 90 minuters spel.

Jämför med lagkompisen Thierry Henrys arbetsinsats under en match, och se vad den mannen får ut av minimal ansträngning tack vare oerhörd talang.

Frank Lampard - aldrig skadad

Fredrik Ljungberg är alltid i farozonen för en sträckning eller en bristning på grund av att han måste anstränga sin kropp så oerhört under en match för att visa att han verkligen är värd en plats bland de lysande stjärnorna.

Titta på en annan mittfältare, Frank Lampard, och jämför spelstilen. Lampard har gjort 14 mål i ligan, spelat nästan oavbrutet i tre säsonger, och blir aldrig skadad. Han är inte ens i närheten av att hamna i trubbel.

Lampard kan nämligen, med sin grundtalang, kosta på sig att spela avslappnat och inte kasta sig handlöst efter varje boll. Han kan unna sig lyxen att koppla av på plan. Och han skaffar sig tid och utrymme.

Skulle en Fredrik Ljungberg i ständig tidsbrist försöka sig på samma sak skulle han aldrig få röra bollen. Det är liksom inte hans grej - Freddie måste ge 100 procent i alla lägen i alla matcher.

Och såna spelare slits ner, förr eller senare.

Jag tror inte att Ljungberg kommer att vandra vidare till nån annan klubb av Arsenals klass. Jag tror att han från och med nästa säsong kommer att tvingas spela för ett sämre lag, kanske i Premier League. Men tills dess får han gärna behålla den grundkvalitet han håller nu, den kommer Sverige att få nytta av i VM i sommar. Och det är väl då han ska börja göra mål också, eller hur?

Peter Wennman