Spurs är framtiden

Sportbladets Peter Wennman: Tottenham kan koppla greppet i London-kampen

HOTET MOT ARSENAL Storklubbarna i norra London, Tottenham och Arsenal, kämpar om en kvalplats till Champions League. Framtidslaget Tottenham med lirare som Ahmed Mido, Teemu Tainio, Robbie Keane, Jermaine Jenas och Michael Carrick har en bra chans att komma före Arsenal och ge ärkerivalen en tung smäll.
FOTBOLL

LONDON

Trodde aldrig jag skulle lyckas hetsa upp mig över en kamp om fjärdeplatsen i Premier League, men just så har det blivit:

Glöm Chelseas söndagspromenad mot ligasegern, glöm fighten om andraplatsen mellan Liverpool och Manchester United.

Det är det stora slaget om norra London som fascinerar fotbolls-England.

Som ni vet betyder en fjärdeplats i ligan oerhört mycket, det innebär kval till Champions League där de verkligt stora säckarna med pengar finns.

Just nu, med tio omgångar kvar att spela, är läget följande:

4) Tottenham, 49 poäng.

5) Arsenal, 44 poäng.

6) Blackburn, 43 poäng.

Jag är ledsen att jag måste välja bort Blackburn ur den här trion, särskilt efter den enastående tappra insatsen på White Hart Lane i går, men efter 3-2-förlusten mot Tottenham tror jag att tåget har gått, att Mark Hughes pojkar har missat den stora chansen.

Återstår alltså de två tunga pojkarna, grannarna och rivalerna från norra

London:

Spurs och Gunners.

I många herrans år nu har Arsenal suttit på leken medan Tottenhams fans drömt om forna tider, Bill Nicholson och ett ljuvligt 60-tal.

Och fortfarande är det ju så att Arsenal på onsdag spelar mot Real Madrid i Champions League och har en jättechans att gå vidare - medan Tottenham får slita livet ur sig för att slå lag som Blackburn på hemmaplan.

Men tänk er bara några ögonblick framåt i tiden, tänk er den förskjutning av makten som kan komma att ske.

Om Arsenal slås ut i Champions League och missar fjärdeplatsen i ligan står man där nästa säsong med ett nytt, jättelikt stadion, The Emirates, utan de Champions League-pengar man säkert budgeterat för.

Diaby är en ny Vieira

Man står också med en trupp vars kommande slagstyrka verkar en smula osäker, beroende på vad jättenamn som Thierry Henry bestämmer sig för att göra. Där finns en ny Kanu, som Adebayor, och en ny Vieira, i form av Diaby, och glänsande unga stjärnor som Fabregas och några till - men är det en ryggrad som håller?

Tottenham Hotspur, å sin sida, har kommit underifrån och upp och genomsyras av framtidstro. Nya sponsorpengar är på väg in till en klubb som byggt sig en listig grund med unga storspelare som

Michael Carrick, Jermaine Jenas, Ahmed Mido, Jermaine Defoe, Paul Robinson och några till.

Visst kan man se det hända?

Visst kan man se att Spurs snart kopplar greppet i den här grannfejden?

När England mötte Uruguay i Liverpool i onsdags fanns det, i slutet av matchen, fem Tottenhamspelare på planen i Svennis lag. Det säger en del om den nya tid som är här.

Så, de kommande veckornas slagsmål om fjärdeplatsen är synnerligen viktigt. Det är en kamp mellan de två arga fienderna som får stor betydelse för framtiden.

Tottenham är alltså fem poäng före Arsenal nu, men kommer det försprånget att hålla?

Lagens återstående program ser ut så här:

Tottenham:

Chelsea (b), Birmingham (b), West Bromwich (h), Newcastle (b), Man City (h), Everton (b), Man United (h), Arsenal (b), Bolton (h), West Ham (b).

Arsenal:

Liverpool (h), Charlton (h), Portsmouth (b), Aston Villa (h), Man United (b), West Bromwich (h), Man City (b), Tottenham (h), Sunderland (b), Wigan (h).

Ni kan ju göra er egen lilla prognos. Själv tycker jag det verkar ungefär fifty-fifty, det är svårt att säga vilka som har det bästa spelprogrammet.

Räkna med kamp på Highbury

Det enda man kan vara säker på är att det blir en sjujävla match på Highbury den 22 april, då Arsenal tar emot Tottenham. Det är möjligt att allting avgörs där.

Båda lagen är för övrigt i fin form nu. Arsenal klappade till Fulham med 4-0 i lördags och Spurs kämpade alltså ner Blackburn i en mycket underhållande match i går.

Det fanns en hel del att anmärka på Tottenham - till exempel landslagsförsvararen Ledley Kings agerande innan Blackburns båda mål och det slappa mittfältsspelet - men trots gästernas stora bollinnehav såg ändå Spurs ut som ett vinnande, hungrigt lag som verkligen vill till Champions League.

Det väntar ett litet fotbollskrig nu. Jag skulle inte ta tunnelbanan till norra London utan hjälm och skottsäker väst framöver.

VECKANS MAN:

VECKANS SNACKIS:

VECKANS PÅHOPP:

VECKANS SKITSTÖVEL:

VECKANS RÅD:

VECKANS SÄMSTA RÅD:

VECKANS KAMPANJ:

VECKANS REDKNAPP:

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM