Kittlande tanke – men inte realistisk

Peter Wennman: Chelsea tappar inte det här, men det kan bli stirrigt

FOTBOLL

Det kan väl ändå inte vara möjligt?

Nej, nej, det vore helt sjukt.

Ändå:

Blotta tanken har närmat sig med svindlande fart.

Jag talar förstås om det ”oslagbara” Chelsea, det blå segertåget som haft Premier League i ett järngrepp från första sekunden och vars ligatitel tycktes säkrad redan långt före jul.

Ska det otroliga kunna hända att försprånget hämtas in?

Den som spekulerat i nåt sånt för ett par månader sen hade blivit utskrattad.

I dag är det plötsligt ett scenario som inte bara är möjligt i teorin.

Ni vet hur det var, hur vi alla tog ut allt i förskott:

”Den blå våren i London kom redan till hösten”, skrev jag själv.

När Roman Abramovichs drömfabrik ångade på som värst pekade prognosen på att serieledningen i januari skulle vara på runt 20 poäng.

Nej, Chelsea tappar inte

Nu, i början av april, skulle det vara ännu mer. Så mycket att Chelsea redan blivit mästare i kostym.

Men det hostade till i maskinen.

Försprånget stannade vid 15 poäng.

Så blev det tolv.

Så tio.

Så nio.

Och nu är det sju.

Sju poäng ner till Manchester United, sex matcher kvar.

18 poäng att spela om.

Jag upprepar:

Nej, jag tror inte Chelsea kollapsar och tappar det här – men medge att det plötsligt blivit en liten extra kittling över slutspurten.

Det kan bli rätt stirrigt, grinigt och nervöst framöver. Och att Chelsea inte längre, som i höstas, bara går ut och kör över de sämre lagen på beställning fick vi ett nytt bevis för i går. Bara 0–0 mot det normalt försvarsmässiga skämt som heter Birmingham, samma Birmingham som nyligen föll med 0–7 hemma mot Liverpool.

Mourinho inte orolig

När Man United sen krigade sig till en 2–1-seger borta mot den otäcka jättedödaren Bolton – sent segermål av van Nistelrooy (hans 150:e i United) – hade alltså Sir Alex Ferguson knaprat in ytterligare två poäng på José Mourinho.

– De drömmer väl om att komma ikapp oss nu, men vi är inte oroliga. Vi behöver bara se till att vinna våra hemmamatcher, det bör räcka, säger Mourinho.

Sir Alex känner säkert ändå vittring av blått blod. Segern i går var lagets åttonde raka, det flyter på grymt bra nu, och United kommer förstås att hetsa upp stämningen nu för att få Chelsea att känna sig pressat och jagat.

Det vore en helt sensationell utveckling om mötet lagen emellan, på Stamford Bridge i den näst sista omgången, skulle få en avgörande betydelse.

Säg att United bara är två poäng bakom efter den matchen, då blir sista omgången en ruggig rysare. Chelsea har då Newcastle borta, en svår match, medan United tar emot Charlton hemma.

Nå, det återstår en del innan vi kommer så långt. United har i nästa omgång att möta Englands troligen bästa lag just nu, det enormt formstarka Arsenal (5–0 mot Aston Villa i går). Det blir nåt att bita i.

Arsenal har dock bortamötet med Juventus att tänka på i veckan och kan vara slitet på Old Trafford.

Sju poäng, som sagt.

Peter Wennman