Gretna lamslår hela Skottland

Sportbladet besöker byaklubben som gjort en ”Åshöjden” & nått skotska FA-cupfinalen

1 av 5 | Foto: Keith Hammet
Skottlands Åshöjden Drygt 1000 supportrar huttrar på Raydale Park. En av dem är farmägaren och mångmiljonären Brooke Mileson. Mannen bakom satsningen på ortens fotbollsklubb Gretna FC. Laget har mot alla odds nått den skotska FA-cupfinalen den 13 maj.
FOTBOLL

GRETNA, SKOTTLAND

Några unga killar från byn, en handfull inköpta veteraner och en döende mångmiljonär.

Den kombinationen tog Gretna till den skotska FA-cupfinalen.

Nu väntar storklubben Hearts för Skottlands Åshöjden.

Sportbladet reste till Skottland för att berätta historien om byaklubben som är på väg ut i Europa.

Det är vardag igen. Kalla vindar viner in från de snötäckta bergen i norra England när spelarna springer in på planen.

Drygt 1 000 människor huttrar på Raydale Park när Gretna möter Peterhead. De flesta har tryckt ihop sig på en flack betongläktare bakom ena målet.

Matchen har ingen som helst betydelse för hemmalaget. Seriesegern i division två säkrades redan för två veckor sedan och stämningen på den slitna arenan är avmätt, närmast bakfull.

De flesta fansen befinner sig fortfarande mentalt på Hampden Park i Glasgow.

Förra helgen förvandlade 5 000 Gretna-fans gigantiska den nationalarenan till sin privata festplats. Laget hade just slagit Dundee, serieledarna i division ett, med övertygande 3-0 i FA-cupens semifinal.

Varken fansen eller fotbollsexperterna trodde sina ögon.

- Fortfarande har det inte sjunkit in. Det är nästan skrämmande, säger John Tait, klubbens presschef.

Men spelarna verkar inte ha några problem med koncentrationen. Efter en minut gör vänstermittfältare James McQuilken 1-0.

God för 700 miljoner

När åldern för giftermål 1753 höjdes i England började unga par resa till Skottland för att gifta sig. Gretna som låg närmast gränsen byggde upp en mindre bröllopsindustri.

Än i dag är det byns huvudnäring.

Fram till 2002 tränade laget två kvällar i veckan och spelade i en amatörserie i norra England.

- Vi brukade vara ett 60-tal som gick hit då, säger John Blaylock som vi träffar på betongläktaren på ena kortsidan.

Då dök Brooks Mileson, en 59-årig storrökande affärsman, upp. Med 700 miljoner kronor på bankkontot är det lätt att avfärda honom som en Roman Abramovitj i mindre skala.

Men det är långt i från sanningen.

- Jag hade sponsrat mindre klubbar i norra England i många år innan jag kom hit, för att jag hade råd och eftersom jag älskar fotboll, säger han.

Sportbladet träffar honom i Gretnas klubbhus, en trailer som står uppställd bakom den slitna arenan. Vi sitter i antika stolar, säkert värda ett par hundra tusen kronor, som Brooks Mileson plockat med sig från ett slott han just sålt.

Hans uppsyn är väsensskild från de affärsmän som tagit över storklubbarna. Dels till det yttre, med hästsvans, jeans och en sliten t-shirt.

Men också i faktisk handling.

Förvisso köpte han några nya spelare, inga spektakulära nyförvärv utan äldre spelare som hamnat på bänken i de högre divisionerna. Men grunden i laget är unga spelare från trakten som nu får chansen att spela fotboll på heltid.

Har start en en fotbollsakademi

Brooks Mileson ville bygga upp ett lag som hela bygden kunde sluta upp bakom. Då räckte det inte med framgångar.

Han grundade en fotbollsskola där 25 000 ungar tränar fotboll. I Storbritannien kostar det normalt pengar att skicka barnen på fotbollsträning.

Här är det gratis.

- Det är vårt ansvar mot samhället att kunna bjuda dem på det.

I samarbete med universitetet i Lancaster har han startat en fotbollsakademi. Där får

25 talanger möjlighet att spela fotboll samtidigt som de pluggar på universitetet.

- Lyckas de inte med fotbollen så har de utbildningen att falla tillbaka på. Det är omoraliskt att bara dumpa spelare när man inte behöver dem längre, säger han.

Dessutom bekostar klubben ett drogavvänjningsprogram för unga missbrukare i regionen.

Där någonstans gömmer sig förklaringen till att Brooks Mileson vid två tillfällen tackat nej till att ta över klubbar i engelska Premier League.

- Jag skulle aldrig kunna göra det jag gör här i en storklubb.

Brooks Mileson tjänade sin förmögenhet i bygg- och försäkringsbranschen. Nu har han sålt av sina företag och ägnar sig åt det han tycker är roligt och meningsfullt.

För tiden är knapp. Döden är ständigt närvarande för Brooks Mileson.

Han har bara en njure som fungerar till hälften och har som han säger "haft flera hjärtinfarkter". När han pratar om framtiden ingår han själv inte i planerna.

Brooks Mileson ber oss följa med till hans gård några mil söder om Gretna, i norra England. Här finns över 1 000 djur som han tagit sig an. Det är ett veritabelt zoo med bland annat hästar, får, kor, kängurur, rådjur och lamadjur.

En del av djuren, i synnerhet hästarna, lånar han ut gratis till folk i trakten.

- Det började 1997 när en granne tänkte slakta sin struts eftersom den var så aggressiv. Så jag tog mig an den.

Strutsen är alltjämt snarstucken, men vid liv.

- Den är inte särskilt tacksam, säger Brooks Mileson och skrattar.

När han matar tre otroligt fula grisar frågar vi om hans passion för FC Gretna och kärleken till djuren har något med hans bräckliga hälsa att göra.

Han funderar en kort stund och säger sedan.

- Allt jag gör handlar om liv, om livskvalité och glädje. Det kvittar om det är djur eller människor.

"Brooke är en av oss..."

Trots att Peterhead ligger trea i serien märks klasskillnaden. Gretna spelar klokt och enkelt. Få passningar slås bort i blindo. När backlinjen hamnar i trångmål möter klubbens stora stjärna, läkaren Kenneth Deuchar, upp och skickar ut bollen på kanten, där mittfältarna kommer runt gång på gång.

I andra halvlek trycker Gretna in ytterligare två bollar och vinner med 3-1.

Under hela matchen står Brooks Mileson bland fansen på kortsidan. När det är bortamatch brukar han ta med

sig några supportrar i sin bil.

- Han är en av oss, en av grabbarna, säger John Blaylock.

Nu laddar hela bygden för FA-cupfinalen mot Edinburgh-klubben Hearts. Om Hearts lyckas försvara sin andraplats i Premier League blir det spela i Uefa-cupen för Gretna till hösten även om de förlorar finalen.

Nästa säsong spelar de i division ett. Klubben är övertygad om att de klarar kontraktet, på vägen till cupfinalen slog de fyra lag från serien, inklusive de två topplagen.

Målet är att spela i skotska Premier League inom fem år. Planer finns på att bygga en ny stadion med 6 000 sittplatser - i en by med knappt 3 000 invånare.

Men Brooks Mileson vill inte att Gretna bli ett nytt Celtic eller Rangers.

- Vi ska vara en liten klubb med rötterna här. Om vi är en del av samhället, kommer samhället vilja vara en del av oss, säger han.

Jens Kärrman