Henkeaffären – inte över än

Peter Wennman: Larsson i toppform – perfekt förstärkning för Helsingborg

FOTBOLL

MANCHESTER

Börjar känna mig hemma på Old Trafford.

Breda vakter och näbbiga press­officerare och gamla stötar med United-märken på kavajerna nickar igenkännande och jag behöver inte ens visa id-kort längre, det är i sanning en framgång i ett misstänksamt land där du ständigt betraktas som kriminell och alltid måste bevisa att du är oskyldig.

Exakt hur hemma känner sig Henrik Larsson i Manchester?

Extremt hemma, skulle jag vilja säga.

Jag tror inte han skulle vilja vara nån annanstans, i nån annan klubb i världen, just nu.

Vill han vara i Helsingborg den 12 mars?

Nej, det tror jag inte heller.

Men det kanske blir så i alla fall.

Jag har hela tiden sagt att United kommer att lösa det här på nåt sätt, att Henke och United får de brittiska pund som krävs för att han ska stanna några veckor till, och den möjligheten är inte sopad under mattan än.

Men när jag i går för femtioelfte gången på kort tid tog mig till träningsanläggningen i Carrington satt Sir Alex Ferguson där i smårutig kavaj och svart skjorta och sa:

– Alan Smith ser fantastiskt bra ut på träningarna. Det är en bra resurs för oss att ha när Henrik Larsson åker hem till Helsingborg i mars.

Alltså:

Inte ”OM han åker hem i mars”.

Utan ”NÄR han åker hem i mars”.

Med tanke på vad Henke själv nyligen sa exklusivt till Sportbladet och vad Helsingborgs ordförande Sten-Inge Fredin hävdar – att det absolut är den 12 mars som gäller och ingenting annat – så börjar det verka som att det faktiskt blir så.

Men jag undrar ändå.

Föreställ er bara att Larsson gör en ny, strålande insats mot Reading i FA-cupen i dag, där han han helt säkert får spela från start eftersom Wayne Rooney är avstängd.

Tänk er sen också att han går in och avgör Champions League-matchen borta mot Lille på tisdag i nästa vecka ? hur kommer Manchester United att hantera ”problemet” Henrik Larsson då?

Har en känsla av att sista ordet inte är sagt än.

Bra PR för Helsingborg

Englands bästsäljande tidning, News of the World (av alla) ringde mig i går för att pumpa mig på uppgifter om Henkes kontrakt, och jag var för en sekund inne på att ljuga dem fulla med ren shit.

Men jag sa som det var, att jag inte är insatt i de juridiska turerna men att Henrik av allt att döma är kontraktslös efter den 12 mars – och att det därmed är läge för United att skriva ett nytt litet nätt kontrakt på ett par veckor, säg till den första april.

Det skulle inte skada Helsingborg särskilt mycket. Henke är då tillbaka i Sverige till den allsvenska starten och HIF:s sponsorer lär inte ha mycket att klaga på.

Dessutom: Henke kommer hem i bättre form än han nånsin skulle vara om han träningsmatchade med HIF i skitväder i slutet av mars. Vilket nerköp.

Bättre reklam än vad Henke gör för Helsingborg just nu har jag svårt att föreställa mig.

Det finns också en liten grabb i Skåne som heter Jordan Larsson, nio år, som sitter med sina kompisar framför tv:n och fullständigt älskar att farsan spelar med Ronaldo och Rooney och de andra i Manchester United. Hur coolt får det bli?

Så varför ska Henke hem innan allsvenskan startar?

Tja, vi får väl se hur det här äventyret slutar. En intressant detalj är i alla fall att Sverige är mitt uppe i ett lyckat EM-kval, och att det är lite si och så med våra super-swedes för närvarande.

Sista ordet är inte sagt

Såg Fredrik Ljungberg i Bolton i onsdags, och det var synnerligen glädjande att han fick hoppa in och göra ett snyggt, avgörande mål. Men de vanligtvis så snabba benen fanns inte där i comebacken, det såg väldigt rostigt ut. Kan givetvis förklaras av den långa skadeperioden och inhoppet i kvällskylan, men kapten Ljungberg har en bit kvar innan han är den gamle igen.

Och så har alltså Zlatan smällt igen dörren med en smäll.

Återstår då ? Henrik Larsson.

I absolut kanonform, bättre än på flera år, sugen, pigg ? tänk om han behåller den här lusten i allsvenskan i vår och gör stor succé ? hur ska landslagsledningen agera då och hur ska Henrik Larsson förklara varför han inte vill representera sitt land längre? När han fortfarande är bäst?

Jag står fast vid att Henke bör lämnas i fred, om han tycker sig ha gjort sitt i landslaget ska han inte tvingas, det mår ingen bra av. Men jag ser en kommande diskussion här, jag gör verkligen det.

Peter Wennman