Fel val Ferguson

Peter Wennman: Larsson på bänken håller inte – nu väntar ett hemskt spelprogram

Foto: ap
INHOPPARE Henrik Larsson fick en riktigt bra målchans på sina 17 spelminuter – den missade han.
FOTBOLL

MANCHESTER

Nog tycker jag Sir Alex Ferguson ställer till det lite för sig alldeles i onödan.

Han startade med Henrik Larsson på bänken i 1–1-mötet med Reading i FA-cupen, och får nu betala ett rätt högt pris:

Ett omspel på bortaplan, inklämt mitt i ett redan djävulskt program.

Visserligen svor Arsenals manager Arséne Wenger över samma problem efter 0–0 hemma mot Blackburn, men i mina ögon är situationen värre för Manchester United.

Medan Arsenal kan kosta på sig lyxen att lufta ett halvt reservlag i cupspelet – till och med lämna Thierry Henry och William Gallas hemma i Carling Cup-finalen mot Chelsea nästa söndag – har United färre spelare att gå runt på.

Sir Alex borde ha ställt upp med sitt bästa möjliga lag mot Reading för att klara av det där avancemanget till kvartsfinal i FA-cupen, på så vis hade United fått en lugnare sista vecka i februari.

Utan Rio Ferdinand, Gary Neville, Ryan Giggs, Patrice Evra, Paul Scholes och den avstängde Wayne Rooney valde han att chansa med paret Louis Saha och Ole Gunnar Solskjaer på topp – i stället för Henrik Larsson.

Märkligt, om ni frågar mig.

Larsson orkar två matcher

Tanken var givetvis att vila Larsson eftersom han kommer att få starta ihop med Rooney mot Lille i Champions League på tisdag.

Men herregud ? man vilar aldrig en spelare i sån kanonform som Larsson, Sir Alex!

Henke är i United på kort tid. Han orkar. Han ser stark och sugen ut. Han klarar banne mig att starta två matcher på kort tid.

Om Sir Alex trodde att det skulle räcka med Saha och Solskjaer hade han alldeles fel, ty den gode Ole Gunnar är icke längre vad han varit. Att den här kärlekssagan mellan Uniteds fans och Solskjaer börjar närma sig sitt slut står alldeles klart. Norrmannen är inte i närheten av Henrik Larssons klass.

Nu fick Henke komma in när det återstod 17 minuter – Sir Alex slängde in honom, Scholes och Evra i samma byte – och det räckte inte.

Även om det var nära. Larsson var närmare att göra mål under sin dryga kvart än vad Solskjaer var under 73 minuter.

Vi minns särskilt chansen på Ronaldos pass i 79:e minuten, det var en mirakulös fingertoppsräddning av Reading-reserven Adam Federici som skiljde Henke från att bli hjälte.

Så istället för en nordisk Larsson denna kväll på Old Trafford fick vi tala om en nordisk Brynjar Gunnarsson, islänningen som nickade in 1–1 och tillsammans med landsmannen Ivar Ingimarsson var enorm i Readings mittförsvar. De två ser ut att vara karvade ur samma klippblock hemma på Island och spelar verkligen bra ihop.

Mourinho myser

Reading har inte förlorat en match i år, och trots att managern Steve Coppell hade mage att vila ett par av sina bästa spelare kämpade laget alltså till sig ett omspel. Imponerande.

Fredrik Ljungberg fick knappt 70 minuter från start i det Arsenal som givetvis också grämer sig över oavgjort mot Blackburn. Gunners är kvar i alla cuperna och ville naturligtvis inte ha ett omspel i slutet av februari, även om nu materialet ser brett och gott ut.

Två noteringar från den matchen:

Arsenal skulle givetvis ha haft straff när Aliadiere fälldes.

Min favorit Fabregas har visat obehagliga tendenser till stöddigt skitsnack på planen tidigare i år, och nu slog han bottenrekord. Han hånade öppet Blackburns manager Mark Hughes (”man kan inte tro att du har spelat i Barcelona”, ungefär) under matchen och tvingades att be om ursäkt efteråt. Ung och dum, får man väl säga.

Under tiden seglade Chelsea lugnt vidare i cupen efter 4–0 mot Norwich, och José Mourinho lär inte vara direkt ledsen över att United och Arsenal måste pressa in en match till på schemat.

Chelsea mår allt bättre, Roman Abramovich är tillbaka på Stamford Bridge efter flera veckors bortavaro och vi ska inte räkna bort en ny, blå vår i London, trots allt.

Peter Wennman