Henke större än Ulrika

Peter Wennman: Nu har Larsson erövrat London

FOTBOLL

LONDON. Säga vad man vill om London, men när Henrik Larsson kommer hit i dag för sin tionde match i Manchester Uniteds tröja kommer han i alla fall till fotbollsvärldens överlägset största stad.

Är du känd här är du känd överallt.

Henrik Larsson är känd här – numera.

Det fanns en tid då jag bodde här och allt man visste om Sverige i London – ja, i hela England – kunde sammanfattas i sex ord:

Abba, Ikea, Sven, Volvo, Ulrika och Borg.

Jag hade en idé, tyvärr aldrig genomförd, som innebar att jag skulle ge mig ut på gatorna här och visa porträtt på en massa kända svenskar för en engelsk allmänhet, säg hundra personer.

Ni vet, typ Kungen och Silvia, Greta Garbo, Björn Borg, Agnetha Fältskog, Fredrik Ljungberg, Svennis, kanske Palme, kanske Max von Sydow, Pippi Långstrump, Stefan Edberg, Ingmar Bergman...ett lagom urval, helt enkelt, sen skulle då den ”vanlige” engelsmannen (om det nu finns några vanliga engelsmän) få säga vilka de kände igen.

Jag tror det sprack på att Aftonbladets fotograf Peter van den Berg sa:

– Allt är så provinsiellt. Här i England skulle Ulrika Jonsson få flest röster. Alla känner igen henne. Men ta med Henrik Larsson i den där bildsamlingen och åk upp till Skottland, så får du se vad som sker!

Naturligtvis.

Superstar i London

Henke var världens mest kände svensk – i Skottland.

Han var inte så stor i England, särskilt inte i London, inte utanför de allra innersta fotbollskretsarna.

I dag, vid 35 års ålder, är Henrik Larsson en superstar också här.

Hans sensationella entré i Premier League och hans storspel i United har varit förstasidesstoff här i veckor nu, han hyllas av experter i tv och av gamla stjärnor och till och med av motståndartränarna, det sägs bara berömmande ord om honom och allt detta har på kort tid förvandlat Henrik Larsson till en populärare profil i de bredare folklagren än han...ja, troligen nånsin varit under sin karriär.

Större än Garbo och Pippi.

Kanske till och med större än Ulrika Jonsson (suck).

Inte lika stor som Abba, men det är å andra sidan ingen i den här stan.

Diskuteras på pubar

Henke är ett gigantiskt svenskt varumärke i den stora fotbollsvärlden och han har nu slutligen erövrat också London.

Detta London, detta snobbarnas, tiggarnas, innefolkets, transportproblemens, tjuvlarmens, brandlarmens, rövarnas, ungdomsgängens, våldsverkarnas, trängselns, blandkulturens och musikens London...detta fotbollens Mecka i universum.

I dag spelar Fulham mot Henkes Manchester United. I dag spelas också ett brännhett derby mellan Charlton och West Ham. Idag möts Tottenham och Bolton.

I morgon spelar två andra londonlag, Arsenal och Chelsea, final i Carling Cup. Och över alltihop vilar skuggan av det nya Wembley, som är så enormt och vackert och dyrt och tjusigt och som bara väntar på att få ta fotbollsvärlden i famn.

Lägg till alla de andra lagen strax därunder, Crystal Palace och Luton (möts idag) och de övriga, och ni förstår vilken fotbollspuls som dundrar genom ådrorna här.

Att då stå på en och annan pub och ideligen höra namnet ”Larsson” diskuteras bland diverse supportrar (så är det, jag överdriver inte) känns...fantastiskt kul.

Jag undrar för mig själv hur det skulle bli om Henke spelade en säsong från start i Premier League. Om han på outgrundliga vägar förmåddes att lira på topp med Wayne Rooney i United från och med i höst.

Hur många mål skulle han göra? Skulle han vara lika bra när han fyller 36 (ja, det tror jag)?

Det får vi nog aldrig veta.

Henke spelar sin tionde United-match, mot Fulham på Craven Cottage i dag, och sen närmar sig slutet på det här äventyret.

Han har omspelet i FA-cupen mot Reading borta på tisdag, stentufft ligamöte i Liverpool på lördag, retur mot Lille i Champions League tisdagen därefter – och en eventuell FA-cupmatch mot West Bromwich eller Middlesbrough lördagen den 11 mars.

Sen är det slut.

Men vilken story det har varit så här långt.

Först we take Manchester, then we take London.

Och sen åker vi hem till Helsingborg.

ARTIKELN HANDLAR OM