Portsmouth

Vapensmuggling, mutor, korruption, sponsras av en israelisk krypskytt – och i kväll: serieledning?

FOTBOLL

Ägaren kopplas samman med vapensmuggling och managern misstänks för korruption. Andretränaren är nykter alkoholist och stjärnanfallarna har balanserat på gränsen till sammanbrott.

I kväll kan ändå lilla Portsmouth ta tillbaka serieledningen i Premier League.

Sportbladets Erik Niva målar upp persongalleriet bakom höstens brokigaste succélag.

Foto: Getty images
Ambivalens Från frälsare till Judas. Och tillbaka till Frälsare. Här visar en supporter vad de tyckte om manager Harry Redknapp när han lämnade dem för hatade konkurrenten Southampton. Men, men. Han var snart tillbaka igen …

Lördagen den 3 december 2005 var en hemsk dag för alla som känner för Portsmouth FC.

Ett karaktärslöst ”Pompey” blev uklassat med 3–0 av Manchester United och sjönk allt längre ner under nedflyttningsstrecket.

Managern hade redan fått sparken, ekonomin var urusel, ägaren påstods vilja sälja

Och inte nog med det.

Nu påstods det dessutom att ”Judas” Harry Redknapp – mannen som fansen avskydde mest på hela jorden – var på väg att bli nygammal tränare.

För en gångs skull sjöng inte den blå borta-klacken på Old Trafford sina glada ”Pompey Chimes”, utan koncentrerade sig på kärnbudskapet:

”You can stick your Harry Redknapp up your arse”.

– En klubb i upplösningstillstånd, kommenterade Alex Ferguson.

ÄGAREN

Den största förändringen kom den 3 januari 2006.

30-årige affärsmannen Alexandre Gaydamak köpte en majoritet av Portsmouth – men gjorde han verkligen det med egna pengar?

Gaydamak är en före detta krypskytt från den israeliska armén som misslyckats med nästan alla sina affärsprojekt. Ändå investerades ungefär en miljard kronor i Portsmouth på bara ett halvår.

Ägarfamiljen själv förnekade det ihärdigt, men all logik pekade ut Alexandre Gaydamaks pappa Arkady som mannen som i själva verket höll i penningpåsen.

Ukraina-födde Arkday Gaydamak, 54, är en av Israels fem rikaste män. Han började sin yrkesbana inom Moskvas statliga cirkus, men som de flesta andra miljardärer från ex-Sovjet byggde han upp sin förmögenhet när järnridån kollapsade och statliga egendomar reades ut.

Nu har Arkday Gaydamak fem olika pass – ryskt, israeliskt, franskt, kanadensiskt och angolanskt – och har ett rum på Louvren uppkallat efter sig.

Men okej, säger du, om nu Gaydamak Sr verkligen var mannen bakom Portsmouth – vad hade han haft för intresse av att dölja det?

Jo, för fem år sedan utfärdades en internationell arresteringsorder mot honom för vapensmuggling, skattesmitning, pengatvätt och korruption.

Formellt sett skulle Arkyday Gaydamak gripas av polis så fort han lämnade Israel och satte foten i ett EU-land.

MANAGERN

När Harry Redknapp mötte pressen i förra veckan var han så desillusionerad att han verkade vilja hoppa av hela fotbollskarusellen:

– Du är en manager, va, och du tjänar bra med pengar – och varenda kväll går du och lägger dig och vet att vilken idiot som helst kan lyfta luren, ringa en tidning och göra slut på din karriär.

Än en gång hade Harry Redknapp kastats in i en storm någonstans i moralens utkanter.

Den här gången var det BBC-programmet ”Panorama” som pekade ut honom som en av engelsk fotbolls stora mutkolvar.

– Jag är en miljon procent oskyldig. Jag fattar inte varför de är ute efter mig hela tiden.

Svaret finns någonstans i den image som Redknapp själv byggt upp, bilden av ’appy ’arry, liraren från East End som pratar Cockney och aldrig säger nej till en bra deal.

Han har anklagats för det mesta genom åren – agentmutor, falska fastighetsaffärer, spelskandaler – men alltid landat på fötter och fortsatt skriva sin (välbetalda) gambling-kolumn i The Sun.

Bara en överlevare som Redknapp kan komma undan med fotbollens omöjliga ekvation.

Under ett turbulent år gick han från ärkerivalen Portsmouth till hatade grannen Southampton – bara för att säga upp sig och plötsligt dyka upp i Portsmouth igen.

Men det finns flera sidor av Redknapp. Med ursinnigt dealande i vintras fångade han upp ett halvdussin nya spelare som räddade Portsmouth från nedflyttning.

Han blev ”Harry Houdini” – utbrytarkungen – och familjen Gaydamak belönade honom med en transferbudget större än Arsenals, Liverpools och Man Uniteds.

Ena halvan av Portsmouth-fansen jublade. Hundratals ryska miljoner till Harry Redknapp. Vilka deals skulle han inte kunna hitta på nu?

Andra halvan suckade tungt. Hundratals ryska miljoner till Harry Redknapp. Vilka deals skulle han inte kunna hitta på nu?

ASSISTENTEN

Gamle Arsenal-kaptenen Tony Adams hade kunnat få en bättre start på sin tränarkarriär.

Hans första jobb var i Wycombe i tredjedivisionen, och det gick inget vidare.

Nära säsongsslutet var laget hopplöst efter i tabellen, men Adams vägrade ändå att ge upp:

– Det finns fortfarande en matematisk chans, så vi kämpar på.

Kruxet var bara att det inte fanns någon matematisk chans. Adams hade räknat fel – Wycombe hade åkt ur.

Brittisk press har varit tuff mot Adams på senare år. Sedan han slutade spela har han försökte lansera sig själv som intellektuell fotbollsfilosof i stället för alkoholiserad dinosaurie, men har mest blivit utskrattad.

Harry Redknapp var den som inte skrattade. Han gav Adams chansen som andretränare i stället.

– Jag älskar att jobba med Harry. Han är inte en vetenskapens man utan skjuter från höften, och jag försöker balansera det. Jag är en fotbollstänkare och har blivit förlöjligad för det, men jag vill bevisa att folk har fel, säger Adams.

Tanken är att Adams ska ha ansvar för både offensiv och defensiv, men tidigt kom det rapporter om hur den gamle mittbacken stod i offsidelinjen och dirigerade backlinjen på träningsplanen.

– Portsmouth släppte in 62 mål i fjol, och 17 av dem kom på fasta situationer. Jag tänkte för mig själv: ”Wow, till och med jag har en chans att förbättra det här laget”, säger Adams.

Portsmouth har spelat fem ligamatcher den här säsongen. De har hittills inte släppt in ett enda mål.

STJÄRNORNA

I början av augusti mådde den nigerianske anfallaren Nwankwo Kanu, 30, inget vidare.

Han hade fått sparken från nedflyttade West Bromwich, och ingen verkade längre vara intresserad av en man som lurat döden med en komplicerad hjärtoperation och spelat för Ajax, Inter och Arsenal.

Då ringde Harry Redknapp.

Nwankwo Kanu flyttade ner till Portsmouth, och lärde känna två andra afrikanska anfallare som gått igenom ett tufft halvår.

Zimbabwiern Benjami Mwaruwari blev ”Pompeys” dyraste köp någonsin när han kom från Auxerre för 60 miljoner kronor i januari. Han spelade sedan 15 matcher – och gjorde inte ett enda mål.

Lomana Tresor LuaLua från DR Kongo hade haft det ännu värre. Hans ettåriga son dog medan han spelade Afrikanska mästerskapen – men för att ”inte störa lagets chanser” höll det kongolesiska förbundet tragedin hemlig i två veckor.

LuaLua bet ihop och spelade faktiskt stor fotboll, då han drabbades av en nästan tragikomisk motgång.

När han firade ett mål mot Arsenal med sin sedvanliga voltserie skadade han foten allvarligt. Han missade resten av förra säsongen, och var inte helt återställd ens till starten av denna.

– Där var vi, tre vilsna afrikanska anfallare i ett främmande land där allt verkade gå fel. En ganska sorglig samling, minns Kanu.

Den här säsongen har ”Pompey” gjort nio mål. Av dem har Kanu gjort fyra, Mwaruwari två och LuaLua ett.

Lördagen den 16 september spelar Portsmouth borta mot Charlton.

Inte ens tio månader har gått sedan den hemska dagen i Manchester, men klubben är förändrad bortom all igenkännlighet.

LuaLua får fatt i bollen, och från 25 meter skjuter han upp ”Pompey” i ensam serieledning.

Han firar med sina volter, trots att han egentligen inte får. Vid bänken gör Harry Redknapp och Tony Adams high-five, och på olika platser i världen jublar familjen Gaydamak.

”Harry Redknapp’s blue-and-white-army”, vrålar bortaklacken och fyller på:

”And now you must believe us – we’re gonna win the league”.

Allt du velat veta om Portsmouth

Erik Niva