Wennman: Ta det för vad det är - han har vunnit på bingo

FOTBOLL

Magnus Hedman till Chelsea.

Men skratta färdigt nu då.

Det är i alla fall Hedman som skrattar högst.

Tänkte i all ödmjukhet ge Magnus några tips nu när vi inte är mediakollegor längre.

Sex saker att INTE säga i Chelseas omklädningsrum:

Hej, det är jag som är Magnus Hedman. Och vilka fan är ni?

Jaså, det är du som är Abramovich. Kan jag kalla dig Abris?

Jaså, det är du som är Mourinho. Tjena, Morre.

Det var ju tur att Sven tackade nej så att du fick jobbet, din lille portugis.

Hörru Putte, hädanefter är det jag som dirigerar försvaret (till John Terry).

Min fru kan också sjunga och är snyggare än din (till Frank Lampard).

Å andra sidan är det ju ett troligt scenario att Magnus Hedman inte får spela en sekund i Chelseas A-lag och därmed hamnar i en situation som erbjuder mycken fritid.

Sex saker att göra i London när du är ledig:

Äta ostron på bottenvåningen på Harrods.

Köpa leksaker till barnen på våning ett på Harrods.

Shoppa med frugan på på våning tre på Harrods.

Ta en grogg på våning fyra på Harrods.

Ta rulltrappan ner från våning fem på Harrods.

Gå på Madame Tussauds och upptäcka att den ende målvakten där är Gordon Banks. Som inte bara har vax i håret, utan över hela kroppen.

Han är Den Tillfällige Turisten

Tja, vad ska man säga.

När bomben släpptes i går eftermiddag, att Magnus Hedman erbjudits provträning och ett eventuellt kontrakt med Chelsea, hörde jag hur det ömsom fnissades och gapskrattades bland folket bakom datorerna på Sportbladet, det var nästan så man såg det gamla präktiga ordet "CHOCK" knappas in på skärmarna i en gemensam ryggradsreflex - och för en gångs skull var det kanske sant:

Det kändes som en fotbollschock. Det är bara att gå in och kolla reaktionerna på vilket fan-forum som helst på nätet " detta är årets svenska fotbollsskräll. Men vi måste stilla oss lite och inte bli hysteriska. Vi får ta det för vad det är:

Magnus Hedman har vunnit på bingo.

Han kommer att tjäna en massa pengar, men ni kommer aldrig att kunna slå på tv:n och se honom spela en match för Chelsea. Han är Den Tillfällige Turisten.

Jag måste erkänna att jag i de flesta fotbollslag - i Sverige, England, Italien eller Spanien - inte har en aning om vad reservmålvakterna heter. För att inte tala om vad tredjemålvakterna heter.

Hur ofta tvingas man kasta in en tredjekeeper i fotboll?

Nu hamnade Chelsea i en fullständigt unik situation när både Petr Cech och Carlo Cudicini blev skadade i samma match (mot Reading). Som tur var hade José Mourinho nyss införskaffat en tredjeman av högsta klass, Henrique Hilario. Men vem kunde drömma om att han plötsligt skulle få spela?

Nu är läget det här:

Världens bäste förstemålvakt, Cech, är borta till nyår, ungefär. Världens bäste andremålvakt, Cudicini, är klar för spel igen. Världens bäste tredjemålvakt, Hilario, gör så bra ifrån sig att Mourinho låter honom stå kvar ett tag till.

Världens bäste fjärdemålvakt

Det är då Chelsea köper världens bäste fjärdemålvakt, Magnus Hedman.

Han bör ju faktiskt vara det, trots att han inte spelat sen förra sommaren.

Men betyder det nåt som föranleder vår våldsamma upphetsning? Förutom kuriosan att han blir förste svensk med kontrakt i Chelsea?

Inte alls. Magnus Hedman kommer som sagt inte att få spela en sekund, han är ett fjärde reservhjul på en limousin helt enkelt för att limousinens ägare har plats och råd med den lyxen.

I samband med Barcelona-matchen nyligen sa José Mourinho att "det är femtio agenter som ringer och erbjuder oss målvakter nu när Petr Cech är skadad".

Det talades som såna som Buffon. Men det enda som var aktuellt från Chelseas sida var att skaffa nån till reapris som var bra och rutinerad - men som kunde glömma allt vad spel heter.

Chelsea sökte givetvis kontraktslösa spelare, eftersom transferfönstret är stängt till januari. Och många såg ett givet namn i Fabien Barthez.

Men det sa Mourinho nej till.

- Barthez is a high profile goalkeeper, sa han.

Underförstått: en sån sätter man inte på bänken, än mindre som tredjemålvakt.

Så när en annan veteran, Stephano Porato, misslyckades i sin smyg-provträning ute på anläggningen Cobham väster om London föll alltså valet på en svensk 33-åring som " ja, inte betecknas som "high-profile". En som kan acceptera att inte ens få följa med spelarbussen, en som inte gnäller utan tar pengarna och garvar.

Vilket flyt för en avdankad man som Hedman! Han får, om jag räknar rätt, knappt sex och en halv miljon kronor för ett halvårskontrakt med det mäktiga Chelsea.

Han behöver bara stå ut med bilköerna till träningen varje förmiddag, sen kan han åka hem och leka med familjen och räkna pengar.

Jag tror det finns en helikopterplatta på taket till Harrods, efter sex månader kan han garva och dra hem med plånboken full.