Nu är det bara att glömma guldet, Liverpool

Wennman: Liverpool är säsongens flopp

Foto: AP
Besvikelse. Xabi Alonso hade ingen lyckad dag i går och det hade ingen annan Liverpool heller. Arsenal vann prestigemötet med klara 3–0 och nu är Liverpool hela 14 poäng från ligatoppen. Fortsätter laget i den här stilen kan det till och med bli svårt att nå en Champions League-plats.
FOTBOLL

Vet inte hur många av Liverpools fans som fortfarande anser att managern Rafael Benitez är Guds gåva till fotbollen, men man får anta att antalet är sjunkande.

Liverpool är säsongens flopp i Premier League.

You"ll never walk alone i den klubben, sägs det, men Benitez har snart inga vänner kvar.

Visst, det finns alltid en cuptitel nånstans att rädda halva ansiktet med, men hur länge tänker The Kop nöja sig med att få ett sånt fläskben kastat till sig med jämna mellanrum?

Varje sann helröd supporter lider svårt av att inte få vara med och stångas om titeln i Premier League, och avståndet upp till lag som Manchester United, Chelsea och Arsenal bara ökar.

Det har bara gått tolv omgångar, men Liverpool är 14 poäng från serieledningen.

Det är kört, finito, bara att glömma ligaguldet redan nu.

Och fortsätter laget i samma bedrövliga stil på bortaplan lär det bli knepigt att ens nå en Champions League-plats.

Nån måste ju bära ansvaret för detta elände, och för min del är syndabocken lätt att utse: Rafael Benitez.

Han svor sig som vanligt fri från all skuld efter den bedrövliga insatsen på Emirates Stadium i går, trots att laget spelades ut av Arsenal och aldrig tog sig ur den idéfattiga, stereotypa fotboll som Benitez uppenbarligen försöker tråka ihjäl motståndarna med.

Det måste finnas mer att göra.

Det måste gå att få ut mer av det här materialet.

Taktisk tvångströja

Det känns som om spelarna också anser det och knäcks av att sitta fast i en taktisk tvångströja där den egna kreativiteten inte uppmuntras.

När nu mittfältaren Sissoko saknades valde Benitez att spela Zenden med Alonso på mitten, vilket var ett misstag. De två orkade aldrig hålla uppe sina positioner i banan, sjönk ofrivilligt för långt ner, frånsprungna och bortkollrade av blixtrande snabba pass och platsväxlingar av Fabregas och kompani i Arsenal.

En frustrerad Steven Gerrard fick börja på högerkanten igen, när han väl flyttades in var det för sent, och som följd av alltihop blev både Dirk Kuyt och Peter Crouch löjligt lätta byten för Arsenals försvar.

De två anfallarna hade absolut noll stöd bakifrån och fick en omöjligt uppgift.

I bortamötet med Manchester United fann jag det märkligt att Rafa Benitez satsade på en ensam forward (Kuyt) när alla vet att Uniteds backlinje måste sättas under stress. Det hade varit lämpligare att spela med ett femmannamittfält mot Arsenal, men då valde Benitez bort det och omöjliggjorde alla chanser till snabba spelvändningar. Liverpool fick aldrig tag i bollen på mitten, det blev bara ett ständigt och nästan förnedrande jagande.

Benitez verkar alltså taktiskt osäker i mina ögon, och hans ständiga plottrande med uppställningen kan också vara ett utslag av just osäkerhet - mer än ett slags filosofi.

Bara ett bortamål i år

Jag väljer att bekymra mig för Liverpool i stället för att reservationslöst hylla Arsenal denna dag, eftersom det så uppenbart är nåt på tok i Benitez gäng.

Ett enda tillverkat bortamål (en straff mot Sheffield United) i höst är för dåligt, och okoncentrationen i försvaret var uppenbar i går. Steven Gerrards och John-Arne Riises upphetsade diskussion efter markeringsmissen vid Arsenals 3-0 sammanfattade förvirringen rätt bra.

Benitez bör alltså ligga väldigt illa till nu, och även om Liverpool inte är klubben som sparkar managers hit och dit tror jag kanske att det måste till nåt sånt nu.

Hoppet lever för Arsenal

Arsenal hoppade i alla fall upp till tredje plats och har naturligtvis alla möjligheter i världen att blanda sig i guldstriden. Arséne Wengers problem är ju knappast brist på kreativitet och skapande av målchanser - det handlar bara effektiviteten i straffområdet.

När det då dyker upp folk som Flamini, Touré och Gallas och gör sina första ligamål för säsongen är det förstås manna från himlen.

Mål av båda mittbackarna men inget av Thierry Henry...det är sannerligen lustig kuriosa i Arsenals årsbok.

WENNMAN listar veckans...