Canal + säkrar Premier League

– för en miljard kronor

FOTBOLL

En miljard.

Där har ni prislappen för det nya nordiska tv-avtalet för Premier League.

Köpare är Canal+ understödda av den norska satellitdistributören Telenor.

När budgivningen för det nya avtalet avslutades förra veckan fanns det bara en utmanare till Canal+, nämligen Viasat.

Men deras budgivningen var mest en markering för att synas i budgivningen. Enligt Ben Speight på Londonbaserade nyhetsbrevet TV Sports Market är det ett rekordkontrakt för Norden. Ben Speight, som bevakar den nordiska tv-sportmarknaden, talar om en ökning med med cirka 40 procent jämfört med det avtal som löper ut våren 2007.

Rekordavtal

Att norska Telenor stöder Canal+ förklaras med att satellitdistributören vill stärka sin ställning vad gäller tv-fotboll. Det är Telenor som ligger bakom norska Tippeligans rekordavtalt på drygt en miljard norska kronor.

Ett avtal som varit en framgång, antalet Tippeliga-tittare i Norge har nära nog fördubblats 2006. Premier League är sedan länge en tv-hit i Norge och genom att garantera budet från Canal+ stärker Telenor sin position gentemot Viasat.

Ett Premier League-avtal för Canal+ innebär nämligen att fler abonnerar på kanaler som distribueras av Canal Digital, som finns på en tv-satellit där Telenor har stora intressen.

I Norge kommer en del Premier League-matcher att visas på fri-tv. För svensk del kan en del matcher exklusivt hamna i Kanal 5, en kanal som tillhör samma ägargrupp som Canal+.we

Det nya avtalet är treårigt och börjar gälla hösten 2007.

Frank Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM