Hedmans hem – Fort Chelsea

Nyhetsmedier och fans hålls på avstånd – vakter hotar med polis: Vi är rädda för terrordåd

FOTBOLL

LONDON

En helt stängd och hårt bevakad träningsanläggning. Vakter som jagar autografjägare på flykten.

Inga presskonferenser vid sidan av matcherna.

Och ett ständigt krig mot resten av världen.

Välkommen till din nya klubb, Hedman. Befästningen Chelsea.

Foto: peter van den berg
Varning, Chelsea Bakom varningsskyltar, murar, en vägg av strategiskt planterad grönska och juniorernas träningsanläggning – där tränar Chelseas storstjärnor skyddade från insyn.

Utanför träningsanläggningen i Cobham några mil söder om London står det svart på vitt: ”Spelarna skriver inga autografer här”. ”Privat område. Inget tillträde för allmänheten”.

De fans som ändå tagit sig på platsen inser snart att skyltarna är korrekta. Spelarna åker mycket riktigt förbi autografjägarnas håll utan att titta åt deras håll, eller ens bromsa in.

Ingen Premier League-klubb släpper in folk hur som helst på sin träningsanläggning. Men på många håll är det fullt möjligt för fans och media att titta på träningar, även om de formellt sett inte är öppna. Så är det inte hos Chelsea.

Runt hela anläggningen hänger ett grönt skynke som gör det omöjligt att titta in. Utanför skynket har klubben planterat snabbväxande träd som effektivt stänger in anläggningen ytterligare.

Spricka i muren

Endast en spricka finns i muren. Bron över järnvägen kommer klubben inte åt. Eftersom marken närmast rälsen ägs av banverket får Chelsea varken plantera skog eller sätta upp en presenning där.

Vilket dock inte hindrar vakterna att hota med polis så fort någon försöker ta sig en titt på anläggningen.

– Vi är rädda för terrordåd, säger en av vakterna till Sportbladet.

Från bron är det möjligt att se två av träningsplanerna, men av de bortre ser man ingenting. Därför var det fullt möjligt för Chelseas reservlag att möta Crystal Palace i en träningsmatch utan att någon hade en aning om detta.

Chelsea är en del av den nya sköna fotbollsvärlden där både medierna och fans hålls på så långt avstånd som möjligt från verksamheten.

Tränaren José Mourinho talar med pressen nästan uteslutande i samband med matcher. Till skillnad från andra klubbar har Chelsea inga regelbundna presskonferenser.

Klubben kommunicerar helst med omvärlden via sina egna medier, Chelsea TV och Chelsea Magazine.

– Jag vill inte att spelarna pratar med media utan att jag är närvarande och vet vad som sägs, sammanfattar presschefen Simon Taylor klubbens grundpolicy.

Det som skiljer Chelsea från andra storklubbar är att de dessutom ligger i ständigt krig med omvärlden. I varje givet ögonblick befinner sig klubben i minst en pågående storkonflikt med andra lag, domare, Uefa eller Barcelona.

Sammansvetsat

De ständiga krigen mot allt och alla har svetsat ihop laget. Många spelare har vittnat om att sammanhållningen är bättre i Chelsea än i andra klubbar. Magnus Hedman är mycket imponerad av lagkänslan.

– Otroligt! Otroligt! Men även hur de tar till sig nya människor. De har varit fantastiskt trevliga mot mig och verkligen angelägna om hur man mådde och var man gjort på senare tid, säger Magnus Hedman.

– Man märkte inte av att någon var divig eller drog sig undan.

En betydande del i detta har tränaren José Mourinho. Utåt skapar han ibland konflikter för att ta bort pressen från sina spelare. Innanför murarna är han en modern chef.

– Han är en fantastiskt stor ledare som klarar balansen mellan att vara chef och polare, säger Hedman.

Han har själv jobbat på tv4 och är avslappnad i sin relation till media. I Chelsea blir det annorlunda.

– Från och med nu måste allt gå via klubben, säger han.

Anläggningar

ARTIKELN HANDLAR OM