Så här kan det inte fortsätta, Gunners

Kosmetika som kommer att kosta ligatiteln

FOTBOLL

Jadå, jag vet att det återstår två tredjedelar av serien att spela - men trenden är uppenbar:

Premier League blir en affär mellan Manchester United och Chelsea.

Inte ens Englands svar på Brasilien har nåt att hämta i det här titelracet.

Foto: AP
Poängtapp... igen Trots stort övertag så fick Arsenal bara med sig en poäng från gårdagens match mot Newcastle.

Det sticker givetvis i ögonen på många om jag utnämner Arsenal till Englands brassar, men det är ju faktiskt så spelet ser ut på Emirates Stadium:

Rasande grann "bolla gris-fotboll" strax utanför motståndarnas straffområde, teknisk överlägsenhet och ett passningstempo som får motståndarna att stupa av trötthet - men samtidigt en förödande ineffektivitet som gör lagets hemmamatcher till en slags kamp mot klockan från första sekunden.

Jag har skrivit det här förr och må betecknas som en tjatgubbe nu, men Arsenals vackra kortpassningsspel är kosmetika som kommer att kosta ligatiteln.

Inte ens Brasilien klarar att vinna turneringar på enbart skönhetspoäng.

Bästa hockey-power play-stil

Arsenal är ett unikt lag i dagens skepnad:

Det måste vara det enda gänget i världen som kan tappa poäng mot Aston Villa, Everton, Middlesbrough och Newcastle inför 60 000 på hemmaplan - och ändå ha kapacitet att vinna Champions League.

Gårdagens 1-1-fight mot Newcastle blev ytterligare en karbonkopia på det vi sett tidigare, en enveten, malande press mot motståndarmålet i bästa hockey-power play-stil.

Det räckte bara till en poäng den här gången också, trots att Newcastle i stort sett inte hade mer än det kontringsanfall som ledde till Kieron Dyers 1-0-mål efter en halvtimme.

Hemmamanagern Arsene Wenger trodde kanske att hans lyxproblem var överkomna efter den övertygande 3-0-segern mot Liverpool förra helgen och lät Thierry Henry vila från start, men det var nog ett misstag.

Wenger fick tänka om och kasta in Henry direkt i andra halvlek, och det räddade åtminstone en poäng åt Gunners.

Henry smekte in en hyperelegant frispark ribba-in i krysset och hade sen också bud på ett segermål.

1-1 var dock totalt sett en besvikelse och betyder att Arsenal nu, med en match mindre spelad, ligger tolv poäng efter ligaledande Manchester United. Detta trots att Arsenal faktiskt spöade United på bortaplan.

Det saknas en spelartyp

Jag är verkligen inte mannen att ge råd till Wenger om hur han ska kunna omsätta det tjusiga spelet i klarare, mer direkta målchanser i straffområdet. Men det är uppenbart att det saknas en spelartyp som kan gå mer direkt på mål och nypa till direkt med ett tillslag.

Lite grann som Wayne Rooney i Man Uniteds bortatriumf mot Sheffield United:

Två kobrahugg i straffområdet, två mål - och tre nya poäng till ligaledarna.

Trodde kanske att brassen Julio Baptista, tung och stark, var en bra lösning för Arsenal. Men när han nu fick chansen från start hade han en roll som inte var avslutarens, han såg väldigt obekväm ut och tycktes aldrig förstå det här bolltrillandet som Arsenal sysslar med.

Jag tror att londongänget saknar Fredrik Ljungberg en hel del. Svenskens oberäknelighet och djupledslöpningar kan bli det som löser upp en del knutar framöver.

Så här kan det i alla fall inte fortsätta om Arsenal verkligen vill blanda sig i tätstriden. När Man United och Chelsea vinner sina "måste-matcher", som i går, ser det alltmer ut som om ligan blir en affär mellan de två i topp.

Peter Wennman