Wennman: Larsson räddade min FA-cupdag

FOTBOLL

I bland är det tur att man kan luta sig tillbaka, knäppa händerna bakom nacken, sluta ögonen och spela upp en gammal repris i skallen.

Det räddade i alla fall den här FA-cupdagen för min del.

Jag ler fortfarande när jag tänker på Henrik Larsson.

Det var för nästan exakt ett år sen som Henke debuterade för Manchester United, i FA-cupen mot Aston Villa, och jag kommer aldrig att glömma den spontana glädjen på Old Trafford när den svenske målkungen sköt 1–0.

Sir Alex Ferguson flög upp från sin stol och strålade som en sol i duggregnet, Gary Neville sprang som en galning sjuttio meter för att kasta sig om halsen på Henke, Wayne Rooney sprack upp i ett jättesmajl och alla Uniteds stjärnor bara älskade att just Larsson, det gamla superproffset, fått göra mål.

Besviken på Aston Villa

Jag tror det var det enskilda ögonblick som gjorde störst intryck på mig under fotbollsåret 2007.

I går möttes Villa och United i FA-cupen igen (vad är det, fjärde eller femte gången under senare år?) och jag kan inte påstå att jag blev lika underhållen den här gången.

United vann med 2–0 sen Sir Alex bytt in Rooney sista tjugo och därmed brutit det taktiska dödläge som präglat en nästan chansfri match.

Jag har varit väldigt förtjust i Aston Villa under hösten och blev därför lite besviken över att laget inte orkade skapa mer, varken på fasta situationer eller genom kontringsspecialister som Gabriel Agbonlahor och Luke Young.

Det kändes som om United hade väldigt bra koll på läget.

Men i tråkigaste laget blev det alltså, och kanske är jag som så många andra: vi behöver en svensk stjärna (typ Henrik Larsson) att hålla på för att orka hetsa upp oss i en match som inte håller så hög klass för övrigt.

Bara Svennis når framgång

Olof Mellberg i all ära (han var bra fram till drällandet med bollen före 0–1) men nåt sprakande artisteri får man ju sällan från det hållet.

Det finns en jättekategori svenska fotbollsintresserade som inte är extrema fans av vissa klubbar, de byter favoritlag lite hur som helst beroende på vilka svenska spelare som är med i bilden.

Så:

Många som följde United och Henrik Larsson intensivt förra vintern håller nu tummarna för Manchester City och Svennis.

City är också kvar i FA-cupen efter 0–0 borta mot West Ham i går (Fredrik Ljungberg var skadad) och får alltså ett omspel hemma som bör kunna ta City ett steg närmare Wembley.

Granqvist liten tröst i eländet

Det är den goda nyheten.

Den dåliga är att Svennis är den ende svensken med riktig framgång i engelsk fotboll just nu.

En inhoppande Christian Wilhelmsson åkte ur cupen med Bolton, Sebastian Larsson åkte ur med Birmingham, Fredrik Ljungberg är som sagt skadad, Andreas Isaksson satt inte ens på bänken för Manchester City och Blackburns Martin Olsson måste vila i två månader.

En liten tröst i bedrövelsen var att Andreas Granqvist spelade hela matchen när hans Wigan bortaslog Sunderland med 3–0, men som sagt:

Vissa dar sätter man hellre på en gammal match från förr.