”Bra att England pratar om coachskolor”

Sepp Blatters tunga Capello-sågning

FOTBOLL

I dag stämplade Fabio Capello in på jobbet som ny förbundskapten för England.

Välkomnandet blev hett.

– Jag har aldrig sett Italien, Tyskland, Brasilien eller Argentina med en tränare från ett annat land, säger Fifa-presidenten Sepp Blatter till BBC.

Foto: Nikolai Jakobsen

I en stor intervju kastar sig Fifa-bossen in i debatten runt Englands val av en utländsk tränare och kan inte hålla sig från att i mer eller mindre öppna ordalag kritisera FA:s val av italienaren.

– Jag har aldrig sett Italien, Tyskland, Brasilien eller Argentina med en tränare från ett annat land. Faktiskt är det så att de bästa lagen i världen har en tränare från deras eget land.

Blatter menar att världens respekt för engelska tränare har minskat.

– När jag började inom Fifa 1975 jobbade Walter Winterbottom (ex-förbundskapten) hos oss, och engelska tränare var respekterade världen över. Det är klart att något har hänt när det gäller världens uppskattning av England.

– Jag ska inte ge ett negativt omdöme gällande anställningen av Capello, men det är definitivt en bra sak att engelsk fotboll pratar om ”coach-skolor”.

Blatter konstaterar i intervjun att Capello – precis som Sven-Göran Eriksson – anländer med imponerande klubblagsmeriter, men Fifa-chefen ser även en stor brist hos den 61-årige italienaren.

De bristfälliga engelskakunskaperna.

– Det är grundläggande att prata språket. Du måste ha möjlighet att motivera spelarna.