Fyra miljarder ska rädda Liverpool

Återfinansieringsplanen i hamn – Benitez får stöd av ägarna

Foto: AP
Så här är det meningen att Liverpools nya stadion ska se ut.
FOTBOLL

Utskällda Liverpool-ägarna Tom Hicks och George Gillet Jr försöker att återvinna fansens förtroende.

I dag klubbades en återfinansieringsplan värd nätta fyra miljarder kronor igenom – samtidigt som managern Rafa Benitez får stöd.

– Rafa har försäkrats om att han har kontinuerligt och entusiastiskt stöd, säger Hicks.

Under vintern har de nya ägarna kämpat hårt för att vinna tillbaka Liverpool-supportrarnas bristande förtroende och arbetat för högtryck med att säkra en återfinansieringsplan, som ett sätt att täcka upp för pengarna som Hicks och Gilett själva lånade när de köpte klubben i mars 2007.

I en ekonomisk jätteaffär har nu en uppgörelse med Royal Bank of Scotland och Wachovia Bank nåtts till ett värde av 470 miljoner euro, cirka fyra miljarder kronor.

– Med återfinansieringsplanen i hamn så kan klubbens supportrar titta fram emot en ny stadion enligt tidtabellen och förnya fokus mot det som sker på planen, säger Hick till nyhetsbyrån AP.

Samtidigt så har nu bilder på de omarbetade stadionritningarna för Nya Anfield släppts, ett bygge som är påfallande likt de skisser som tidigare förkastats.

Stadion ska ha plats för 71 000 åskådare och skulle i sin nya form bli ungefär 50 miljoner pund billigare att bygga.

Om Rafa Benitez är kvar vid den planerade invigningen 2011 är han själv inte alls säker på, trots att Hicks&Gilett gör allt för att reparera skadorna efter ordkriget mellan parterna tidigare under säsongen.

– Jag vet inte. Förhoppningsvis är jag här i morgon för att spela en ny match i FA-cupen (mötet med skrällaget Havant&Waterlooville), säger Benitez.

Liverpool-fansens protester nådde sin peak i måndags efter 2–2 mot Aston Villa och spekulationerna om att klubben skulle vara på väg att säljas till Dubai-baserade konsortiet DIC.

Hicks avslöjar att parterna trots allt har en bättre relation i dag efter möte tidigare i december.

– Rafa har försäkrats om att han har kontinuerligt och entusiastiskt stöd. Rafa är under kontrakt ytterligare två år efter den här säsongen. Jag står starkt bakom Rafa och är övertygad om lagets tävlingsmässiga möjligheter under hans kontinuerliga ledarskap.