SVENNIS VAPEN – I MAKTKAMP

1 av 2
mäktig - i fotboll och politik Thaksin Shinawatra styr Manchester City och även i Thailand – men via ombud menar en del.
FOTBOLL

Den korruptionsanklagade miljardären och den svenska supertränaren. Tillsammans har de lyft Manchester City. Men innan nästa steg i klubbens utvecklingen tas måste en maktkamp vinnas på andra sidan jordklotet. Sportbladets korrespondent i Bangkok Stefan Christensen rapporterar om hur Sven-Göran Eriksson och City blev en bricka i den thailändska valrörelsen.

Varför värvar inte Manchester City?

Transferfönstret har stått på vid gavel sedan i början på januari men ändå har Svennis Manchester City inte värvat några nya stjärnor. Inget ont om Elfsborgs Abbas Hassan som Svennis och City är intresserade av som tredjemålvakt, men fansen hade nog väntat sig lite större namn på värvningarna.

Fast de ”stora” januarivärvningarna gjorde Svennis och City redan i november då de värvade Suree Sukkha, Kiatprawut Saivaew och Teeraslip Dsangda från den Thailändska ligan. Fast de spelarna har knappast belastat transferbudgeten då deras klubb, Chonburi FC, släppte dem gratis.

Men många har ifrågasatt timingen av de värvningarna. Man anser att det var en del i den thailändska valrörelsen. Ingen av spelarna kunde till exempel spela några som helst matcher för City innan transferfönstret öppnade i januari 2008. Det är till och med tveksamt om de ens kan få arbetstillstånd i England. Paul Tyrell, pr manager för Manchester City, erkänner att just arbetstillståndet blir en svår nöt att knäcka.

– Spelarna kommer förmodligen att bli utlånade till någon av våra samarbetsklubbar runt om i världen för att stå på tillväxt tills situationen med arbetstillstånden är löst.

Hur de har tänkt lösa det problemet mer specifikt ville inte Paul Tyrell gå in på. Bara Suree Sukkha är i närheten av att uppfylla kvalifikationerna för arbetstillstånd.

– Det är ju ganska uppenbart varför de värvades just då, säger Wootinon Boonwanit, sportjournalist på en av Thailands största tidningar Siam Rath.

Manchester Citys ägare, thailands avsatte premiärminister Thaksin Shinawatra fick se sitt gamla parti Thai Rak Thai upplösas på grund av valfusk i ett tidigare val och blev själv tillsammans med 110 andra partimedlemmar bannlysta från politiken i 5 år. Men Thailand vore nu inte Thailand om det inte fanns kryphål i lagen.

Thaksin satte snabbt upp ett nytt parti, PPP eller People Power Party, som han fyllde med politiker från thailands politiska bakgård men inte var portade från politiken. Från början var det solklart att det bara var ett frontparti för det upplösta Thai Rak Thai partiet.

Partiledare blev tv-kocken Samak Sundaravej 72 år ung som mestadels bedrivit sin karriär på den yttersta högerkanten av thailands brokiga politiska landskap. Hans största merit är en period som guvernör i Bangkok där åtskilliga mutskandaler har uppdagats efteråt. Han dömdes också till 3 års fängelse för förtal våren 2007, ett straff som han ännu inte börjat avtjäna.

Under hela december och stora delar av januari har Thaksin varit engagerad i valrörelsen från sin bostad i Hong Kong, efter valresultatet var klart i slutet av december åkte alla de ledande inom PPP till honom i Hong Kong för en audiens. Thaksin har finansierat hela valrörelsen för PPP och förväntas styra landet genom sina marionettpolitiker i Thailand från sin bostad i Hong Kong. I alla fall tills han lycka få korruptionsåtalet och arresteringsordern mot honom och hans familj nedlagt. Vilket i princip är PPP:s enda vallöfte, lägga ner åtalet och bringa tillbaka Thaksin till Thailand.

Thaksin Shinawatra är i första han en affärsman, inte en fotbollssupporter. Han har tidigare försökt och misslyckats med att köpa in sig i både Fulham och Liverpool. Han visste att han kunde utnyttja den pr i det fotbollstokiga Thailand som ett köp av en Premier League klubb skulle ge.

Svennis fick frågan vem det är som bestämmer i klubben, om det inte var så att det var ägaren som hade beordrat honom att skriva kontrakt med tre thailändare, han såg lite besvärad ut och svarade.

– När det gäller fotbollsmässiga beslut i City är det jag och bara jag som tar de besluten, svarade Svennis pressuppbådet.

Det kan han ju säga, men gör en thailändare ett inhopp i Premier League kommer hela landet att hamna i ett lyckorus som kan ge Thaksin det folkliga stöd han behöver för att kunna lägga ner åtalet mot honom.

Thaksin vet om det, frågan är om Svennis vet om det?

FAKTA

Avsattes i kupp – anklagas för att ta tillbaka makten via ombud

2006

19 september: Premiärminister Thaksin Shinawatra, som vunnit ett parlamentsval knappt ett halvår tidigare, avsätts i en oblodig kupp ledd av general Sonthi Boonyaratglin. Kuppen verkar ha kung Bhumibols välsignelse.

20 september: Thaksin, som befann sig i New York under kuppen, baserar sig i London.

2007

30 maj: Författningsdomstolen upplöser Thaksins parti TRT. Thaksin och 110 av hans partikamrater förbjuds verka politiskt i fem år.

21 juni: Åtal väcks mot Thaksin för korruption.

14 augusti: Högsta domstolen utfärdar arresteringsorder mot Thaksin och hans fru Pojaman. Åklagare erkänner dock att chanserna att få dem utlämnade från Storbritannien är små.

19 augusti: En ny författning, författad av militärjuntan, godkänns i en folkomröstning.

24 augusti: TRT återuppstår i form av PPP, Folkmakt, en rörelse som finns sedan tidigare men som av många anses ha ”kapats” av Thaksinanhängare. Den Thaksintrogne parlamentarikern Samak Sundaravej utses till partiledare.

23 december: PPP segrar i parlamentsvalet och tar hem nästan hälften av de 480 platserna i underhuset.

25 december: Thaksin säger sig ha planer på att återvända till Thailand i april, trots korruptionsanklagelserna.

2008

8 januari: Thaksins hustru Pojaman återvänder till Thailand. Polis tar emot henne och för henne till domstol, där anklagelser om korruption och mutor väntar. Hon friges mot borgen.

18 januari: Högsta domstolen avvisar anklagelser om att PPP agerade ombud för Thaksins bannlysta parti under decembervalet.

ARTIKELN HANDLAR OM