Messias på korset

”King Kev” skulle frälsa Newcastle – i dag står romantikerns rykte på spel

FOTBOLL

När drömmar spricker kan gårdagens hjälte snabbt bli morgondagens syndabock.

Newcastle trodde att de hade hittat sin frälsare – men har inte gjort ett enda mål på tre matcher.

I dagens nordöstderby står Kevin Keegans rykte på spel.

Foto: Foto: SCANPIX
Kevin Keegan är inte den som håller inne med orden. ”Allt jag gör är att gå in i saker med entusiasm,” säger han.

Många läste det som hans fotbollstestamente.

Förra våren gav Kevin Keegan ett par intervjuer till de engelska morgontidningarna.Temat var hans relation till fotboll, hans förhållande till en sport som han inte längre var säker på att han älskade.

Mannen som föddes på Alla hjärtans dag 1951 hade alltid varit en romantiker.

Han hade alltid trott mer på anfall än på försvar, han hade alltid hållit skådespel högre än system, han hade alltid varit beredd att släppa in fyra mål eftersom han var övertygad om att hans eget lag skulle kunna göra fem.

Nu tycktes han tvivla på att världens största idrott fortfarande hade plats för en sådan som honom:

– Jag kan se fotbollen för vad den är, en maskin som ska skapa pengar, där allt handlar om de fyra toppklubbarna. Det är inte lika intressant längre. En klubb som Manchester City kommer aldrig kunna göra vad vi gjorde med Newcastle på 90-talet. Det är bara så det är. Målstolparna har flyttats.

Taktik, nej – entusiasm, ja

Keegan hade aldrig varit särskilt intresserad av affärer och business, eller av teori och taktik.

– Allt jag gör är att gå in i saker med entusiasm. Jag har aldrig tänkt igenom vad som krävs för att vara en manager, och jag håller inte med om att man måste gå en massa coachingkurser. När jag gick till Newcastle 1992 var min enda kvalifikation 1 000 golfrundor i Spanien, och det gjorde aldrig mig någon skada.

Drygt två år hade gått sedan Keegan lämnade Man City. Under den tiden hade han inte sett en enda fotbollsmatch – inte ens Champions League-finalen mellan hans kära Liverpool och Milan kvällen före.

– Jag såg målen.

Skulle han inte ens se Englands match veckan efter?

– Vad är det för match? En b-landskamp?

Den första a-landskampen på Nya Wembley, England mot Brasilien.

– Nej, jag kommer nog inte att titta.

I vanliga fall brukar de stora engelska fotbollsklubbarna kommunicera med ungefär samma knastertorra byråkratspråk som politiska partier.

Den 16 januari 2008 frångick Newcastle United den vanan. Rubriken på deras pressmeddelande var euforisk

– Newcastles Messias kommer att presenteras som vår nye manager.

Reaktionerna på Kevin Keegans chockartade återkomst var hysteriska.

Biltutor honkade och folk badade i fontäner. Lokaltidningen tryckte upp 15 000 extraexemplar, och tv-kanalen Sky direktsände presskonferensen:

– Det här är direktsända bilder på just den dörr som Keegan kommer att passera igenom om några minuter.

Banden mellan Kevin Keegan och Newcastle är unika.

Redan för 99 år sedan blev hans farfar Frank folkhjälte i trakten, då han räddade dussintals liv i samband med en tragedi i kolgruvan där han jobbade.

Entertainers sköt 50 skott på mål

”King Kev” själv gjorde sig till legendar genom att först skjuta upp ”The Toon” i högstaligan som spelare, för att sedan upprepa tricket som manager.

I mitten av 1990-talet hade tränaren Keegan gjort Newcastle till ”The Entertainers”, landets klart mest spektakulära lag.

Under en match mot West Ham sköt de nästan 50 skott mot mål. De slog Tottenham med 7–1 och Man United med 5–0 – men de lyckades aldrig vinna ligan.

– Folket i Newcastle vill inte se sitt lag vinna med tråkig fotboll, och mitt jobb var att skapa något de ville se. I slutändan så blev den strävan efter offensiv perfektion en snara om min hals, eftersom jag höll fast vid den även när mästerskapet stod på spel.

Keegan beskrev taktik som ”tråkigt”, teorin om att bygga bakifrån som ”indoktrinering”. Han proppade laget fullt med anfallsspelare, och gnuggade enbart offensiv på träningarna. Försvarsarbete, positionsspel och fasta situationer ignorerades i stort sett helt.

Till sist blev Keegan övertalad av sina egna försvarsspelare att anlita en defensiv coach. Gamle Liverpool-backen Mark Lawrenson hyrdes in, och var lite tveksam till det han såg.

– Det är ett lagbygge där taket är på plats och där väggarna står där de ska. Men jag är inte så säker på grundfundamenten.

Bara några månader senare sa Kevin Keegan upp sig.

Våren 1999 utsågs Keegan överraskande till engelsk förbundskapten. Sommaren 2000 åkte England hem från EM redan efter gruppspelet.

Rutinerade försvararen Martin Keown var upprörd:

– Vi var taktiskt odugliga och blottade oss mot lag vi borde ha slagit. Vi saknade mönster i vårt spel, och taktiska misstag kostade oss dyrt.

Ett par månader senare mötte England ärkerivalen Tyskland i ett blytungt VM-kval, den sista match som någonsin spelades på gamla, klassiska Wembley.

Keegan ställde upp med ett egendomligt rombformat mittfält, där mittbacken Gareth Southgate blev någon sorts spelfördelare. Resultatet blev bedrövligt.

– Tidigt i första halvlek märkte jag att något var fel, men jag kunde inte lista ut vad det var, erkände Keegan.

Det gick i alla fall inte att anklaga honom för att vara oärlig eller okritisk. Omedelbart efter 1–0-förlusten sa han upp sig, inne på en av Wembleys toaletter, och bara några minuter senare motiverade han sitt beslut inför tv-kamerorna.

Champagne när Keegan sa upp sig

– Jag är helt enkelt inte mannen för jobbet. Jag känner att jag inte har den där lilla extra kunskapen som krävs för att hitta en vinnande formel på den här nivån.

Nästa jobb blev i Manchester City, där Keegan stannade i nästan fyra år. Dagen efter att han sagt upp sig tog högerbacken Danny Mills med en flaska champagne till träningsanläggningen:

– Jag kände att träningarna under Kevin inte höll den standard de borde ha gjort. Kvaliteten var usel, och det var mängder av småsaker som hade behövt förbättras.

Vilken manager är Kevin Keegan år 2008?

En övertygande anfallsapostel eller en naiv, outbildad föredetting?

Mottagandet på Tyneside var extatiskt, men i övriga England har många reagerat med skepsis på hans oväntade återkomst.

”Gårdagens man har inte råd att leva i det förgångna”, var rubriken i The Times. ”Keegan får kämpa för att hinna ikapp en sport som utvecklats i hans frånvaro”, skrev The Guardian.

Tabloiderna gick ännu hårdare fram.

I samband med Keegans andra match – FA Cup-matchen mot Arsenal på Emirates – beskrev News of the World hans matchgenomgång som ”farsartad”. Tidningen citerade ”en insider”:

– Spelarna väntade på att Kevin skulle ge sina instruktioner, men allt han sa var: ”Arsenal är ett passningsskickligt lag. Vi måste se till att passa bollen bättre än dem”. Det var allt. Inga specifika taktiska detaljer, inga fasta situationer... Spelarna var förstummade.

Själv har Kevin Keegan givit sig in i debatten genom att inte ge sig in i debatten:

– De säger att tiden sprungit ifrån mig, men jag tänker inte bemöta det. Allt jag begär är att bli bedömd utifrån de resultat vi når, de mål vi gör och den fotboll vi presterar.

I detta nu talar vare sig resultat, spel eller målproduktion till Keegans fördel.

I början av 90-talet utmande hans Newcastle om ligatiteln och gjorde exakt 200 mål på två säsonger.

År 2008 har de hittills spelat tre matcher utan att vare sig vinna eller göra ett enda mål.

FAKTA

NEWCASTLES STAB – DE SKA HJÄLPA KEVIN KEEGAN

Verkställande direktör

Dennis Wise

Värvades från Leeds under oklara former. Sades från början bli Keegans överordnade, men sägs nu bli en sorts högra hand till managern.

Vice-president med ansvar för spelarrekrytering

Tony Jimenez

En fixare som haft säsongsbiljett på Stamford Bridge och är gammal vän till Dennis Wise. Utmärkta kontakter i framförallt Spanien.

Teknisk koordinator

Jeff Vetere

Har tidigare scoutat för främst West Ham och Real Madrid, och sägs vara en skicklig talangutvecklare.

Coacher

Arthur Cox

Terry McDermott

Nigel Pearson

Steve Round

Paul Barron (målvakt)

Ett urval av Keegans citat:

”Jag åkte till Nantes för två år sedan, och det är sig likt idag, förutom att det är helt annorlunda”.

”Shaun Wright-Phillips har ett stort hjärta. Det är lika stort som honom, vilket inte är stort, men det är större”.

”Jag är inte besviken över resultatet – bara besviken”.

”Han använder sin styrka. Och det är hans styrka, hans styrka”.

”På vissa sätt är det värre att ha kramp än att ha brutit benet”.

”Jag vill ha mer av David Beckham. Jag vill att han ska förbättra sig från perfektion”.

”De jämför Steve McManaman med Steve Heighway, och han är inte alls som honom. Men jag kan se varför de gör det – det är för att han är lite annorlunda”.

”Jag vet vad som kommer på andra sidan hörnet – jag vet bara inte var hörnet är”.

”33- och 34-åringarna kommer att vara 36 eller 37 när det är dags för nästa VM, om de inte är försiktiga.”

”Jag kommer aldrig att spela på Wembley igen, om jag inte spelat på Wembley igen”.

ARTIKELN HANDLAR OM