Capello checkade in – med en vinst

Nya tider i England

FOTBOLL

LONDON. Nästan 87 000 människor på ett vibrerande, förväntansfullt Wembley...hade de kommit för att se en VM-final?

Nej, de hade kommit för att se en liten italiensk man med glasögon och underbett.

Foto: AFP

Det handlade alltså om England-Schweiz, en fullständigt betydelselös vänskapsmatch en kall kväll i februari.

Med tanke på det uteblivna firandet av David Beckhams 100:e landskamp borde det varit en tämligen ointressant historia – om det inte varit för Fabio Capello.

Enorm nyfikenhet

Nyfikenheten var enorm på Englands nye manager. Hur skulle England spela nu? Vilka stjärnor skulle få förtroendet? Skulle folket få se ett nytt, annorlunda England?

Svaren blev ett ”nja”, ett ”tja” och en kvävd gäspning.

Capello fick sin premiärseger, det blev 2-1, men nån fart på hemmalaget blev det inte förrän jättepubliken börjat bua efter 36 minuters spel.

Jermaine Jenas gjorde 1-0 (efter snyggt förarbete av Joe Cole) och Shaun Wright-Phillips tog tillvara på Steven Gerrards framspelning efter paus. Däremellan hade Schweiz hållt spelet bra uppe och kvitterat (Eren Derdiyok) mot ett nervöst England.

– Vi började inte bra, men det blev bättre och bättre. Jag är nöjd. Det var en känslomässig upplevelse för mig att få leda England på det magnifika Wembley, sa Capello efteråt.

Inte värdigt

Och vad var nytt?

Framför allt att lagkaptenen Steven Gerrard hade en friare roll än tidigare i sin tröja nummer 10. Det tycks som om Capello kommer att bygga sitt lag kring liverpoolstjärnan. Den gamle 10:an, Michael Owen, fick för övrigt sitta kvar på bänken hela matchen.

Jermaine Jenas, Gareth Barry, Matt Upson, Wes Brown och David Bentley var alla startnamn i 4-5-1-uppställningen, vilket visar att Capello inte är rädd att prova sig fram. Bentley från Blackburn gjorde för övrigt en utmärkt första halvlek.

Annars:

Inte en fotbollskväll värdig 87 000 på Wembley, det har ni förstått.