Nu lyfter United

Wennman: Det får bli gamla vanliga CHOCKEN & KNOCKEN

FOTBOLL

LONDON. Så...Champions League, är det bara det som gäller?

Var detta den definitiva devalveringen av FA-cupen som företeelse?

När Arsene Wenger rycker på axlarna åt en 4–0-förlust mot Sir Alex och Rafa Benitez dribblar bort sig själv mot Barnsley är det dags att skramla med bjällrorna och fråga vad som pågår.

Det spelades alltså åttondelsfinaler i världens äldsta cupturnering i fotboll i går och när jag letar efter lämpliga rubrikord att sätta tänderna i för hemmaredaktionen skulle det vara kul att skriva nåt om LOCKEN (Alexander Östlund och hans hästsvans i Southampton) eller ROCKEN (Avram Grant i svart prästrock på Chelseas bänk)

eller BOCKEN (nånting vad som helst om Ashely Cole) eller TJOCKEN (om jag hade hittat nån sån).

I stället får det bli det gamla vanliga kvällstidningsmässiga:

CHOCKEN och KNOCKEN.

Hela England pratar i dag om Barnsleys 2–1-seger mot Liverpool på bortaplan, det var utan tvekan lördagens chock.

Ett lag som ligger på 14:e plats i The Championship ska naturligtvis inte kunna åka till Anfield och spöa ett lag som varit i två Champions League-finaler på tre år och som ska möta Inter på tisdag.

Det är vansinnigt, galet, helt fel.

Det är fan-i-mig skandal, sett med liverpoolögon.

När slutsignalen gått stack Barnsleys Brian Howard ett försiktigt pekfinger i ryggen på Liverpools stjärna Xabi Alonso och frågade med tindrande ögon: kan jag få din tröja?

Alonso skämdes och vägrade först. Sen gav han ändå Howard tröjan.

Liverpools framträdande var chockerande

Det påminde mig, om ni ursäktar ett gammal minnesbild, om när Krutov bad Guy Lafleur (som han just lurat skiten av) om autografen när Sovjet slagit Team Canada med 8–1 i Canada Cup-finalen 1981.

Brian Howard var en lika ödmjuk hjälte i går. Segerskytt i 93:e minuten för ett Barnsley som hade änglavakt, en oerhörd kampmoral och en målvakt som hädanefter borde placeras i en glasmonter på Harrod´s och kosta lika mycket som en Louis Vuitton-väska.

Luke Steele, givetvis kallad Lucky Luke i dag, kom på nödlån från West Bromwich i torsdags och visste inte ens vad de nya lagkamraterna hette. Han var fenomenal.

Det mest chockerande på Anfield var ändå Liverpools framträdande. Chanser i parti och minut, häpnadsväckande missar framför målet...ja, jag såg allt det.

Men inställningen från början, Rafa Benitez laguttagning, hela attityden – en bedrövlig historia.

Ingen Torres ens i truppen. Gerrard in först när det återstod en kvart. Matchens bäste, Babel, oförklarligt utbytt mot Kewell.

Manager Benitez gick bort sig igen och när The Kop buade ut laget efteråt kunde man fundera över om det bara är ägarna Hicks och Gillett det är fel på, eller om fler kanske äntligen fattar att Benitez håller på att köra Liverpool i fördärvet?

Ska åstadkomma ett nytt mirakel

Ett världsklasslag som är ute ur båda cuperna och chanslöst på ligatiteln ska nu möta Inter på tisdag och försöka åstadkomma ett nytt Champions League-mirakel. Men om man inte kunde stoppa Barsleys Brian Howard, hur ska man kunna stoppa Zlatan Ibrahimovic?

Det är Rafa Benitez sista livlina, men den här gången tror jag det är kört. Hans nonchalans mot FA-cupen och ett hyfsat lag som Barnsley kommer att kosta honom jobbet. Det blir säkert stryk mot Inter också.

Knocken stod naturligtvis Manchester United för mot Arsenal (4–0). Det var meningen att det skulle bli gårdagens match, men allt föll i skuggan av Barnsleys lilla bragd.

Champions League-spöket fladdrade även här över de 75 550 på Old Trafford. United vilade Ronaldo, Tevez, Hargreaves och de två tama veteranerna från derbyt senast, Giggs och Scholes (inhoppare till slut).

Arsenal i sin tur lämnade Adebayor och Flamini på bänken (småskavanker) och använde Hoyte och Traore som bedrövliga ytterbackar i stället för Sagna och Clichy.

Aldrig sett en bättre forward än Rooney

Det slutade sällsynt illa. Hela fyrbackslinjen var urusel, även mittbackarna Touré och Gallas, och det var beklämmande att se hur illa hela Arsenal uppträdde. Uppgivet. Oengagerat. Utan passion. När såg ni enast Fabregas vara så totalt oinspirerad och utklassad, förresten?

Arsene Wenger har sagt att FA-cupen ”inte är en prioritet” och det syntes verkligen. 1–5 mot Spurs i Carling Cup och 0–4 nu...gissa vilken cup det är som Arsenal satsar på?

Det är emellertid ett farligt spel att spela. Jag säger som i fallet Liverpool: kan Arsenal bara slå om och prestera den världsfotboll som krävs för att slå Milan på onsdag?

Manchester United har lika höga mål när det gäller Champions League men, de spelare som var på planen sparade sannerligen inte på krafterna. Wayne Rooney var helt makalös.

Jag vet inte om jag nånsin sett honom så grymt överlägsen. Han lekte med Gallas och Touré och de experter (i engelsk press) som envist hävdat att han inte kan spela ensam på topp fick sin en tankeställare. Fabio Capello applåderade öppet på läktaren och när jag tänker efter har jag nog aldrig sett en bättre toppforward än Wayne Rooney i går.

ARTIKELN HANDLAR OM