Här blir han Spurs store hjälte

Woodgate avgjorde cupfinalen – en månad efter klubbytet

Foto: GLYN KIRK
FOTBOLL

Didier Drogba såg ut att lämna ännu en cupfinal som den store cupkungen – men kvällen på Wembley tillhörde till slut inte Chelsea.

Den tillhörde Tottenham – och Jonathan Woodgate.

En månad efter klubbytet skickade han Spurs till sin fjärde ligacuptitel.

– Jag chansade och lyckades få huvudet på bollen. Turligt nog gick den in, säger matchjälten.

Målskytt i ligacupfinalen 2005, målskytt i FA-cupfinalen 2007, målskytt i ligacupfinalen 2007....efter 70 minuter av Chelsea–Tottenham såg Didier Drogba via sin 1–0-frispark på nytt ut att lämna ännu en stor final med en matchvinnande insats.

När domaren Mark Halsey blåste av exploderade Wembley i jubel – vitt och blått Spurs-jubel.

Mitt i gläden: Jonathan Woodgate.

En månad efter transfern från Middlesbrough avgjorde landslagsbacken jättedramat på övertid och Woodgate själv verkade knappt tro sina ögon.

Sju minuter in i den första förlängingskvarten såg försvararen först ut att komma ögonblicket för sent på Jermaine Jenas frispark, men Chelsea-målvakten Petr Cech boxade bort bollen rätt i ansiktet på Woodgate som förvånad kunde se bollen studsa in till 2–1.

– Jag chansade och lyckades få huvudet på bollen. Turligt nog gick den in, säger Woodgate efter sitt första mål på över två år.

Chelseas ledningsmål – ett misstag av Robinson

Chelsea – och Drogba – fick den bästa starten. Frisparken i den 39:e minuten ställde Paul Robinson – som grovt missbedömde situationen och klev in bakom sin egen mur – helt och gav viktiga 1–0.

Spurs sanslösa vändning påbörjades i den 68:e minuten efter att den assisterande domaren uppfattat att Wayne Bridge tagit bollen med handen i en situation i straffområdet mot Tom Huddlestone.

Efter en kort diskussion pekade Mark Halsey på straffpunkten – fram steg Dimitar Berbatov och drog in 1–1, efter en iskall kroppsvrickning som helt ställde Petr Cech.

Spurs kopplade grepp

Efter det var det Tottenham som skapade flest – och bäst – målchanser.

Efter det var det Petr Cech som räddade Chelsea:

I den 80:e minuten kom Didier Zokora helt fri efter en briljant framspelning av Robbie Keane, men Cech klev ut mot skytten i precis rätt läge och täckte bort det första skottet med huvudet. Returen skickade en stressad Zokora över målet.

I den 84:e manövrerade sig Dimitar Berbatov skickligt till ett nytt jätteläge i straffområdet, men trots ett snabbt avslut lyckades Cech boxa bort skottet.

87 660 på nya Wembley tvingades acceptera 1–1 vid full tid och kastades in i ett nervpiller vid namn förlängning.

En förlängning som blev Tottenhams.

En trettio minuter lång kamp som blev Woodgates.

– Jag tycker att vi var det bästa laget och förhoppningsvis vi spinna vidare på det här nästa år. Chelsea är ett topplag, vilket de visade idag – men vi lyckades vinna, säger Woodgate.

För tränaren Juande Ramos, som ersatte Martin Jol för bara fyra månader sedan, var titeln en ny stor cupframgång efter framgångssagan i Sevilla.

– Jag är väldigt glad för alla supportrar, för alla människor, för hela laget.

FAKTA

Titlarna i historien

Ligamästare The Football League 1951, 1961 (ligatvåa 1922, 1952, 1957, 1963)

FA-cupen: 1901, 1921, 1961, 1962, 1967, 1981, 1982, 1991 (finalist 1987)

Ligacupen 1971, 1973, 1999, 2008 (finalist 1982 och 2002)

Cupvinnarcupen 1963

UEFA-cupen 1972, 1984 (finalist 1974)