Målvaktstavla avgjorde FA-cupfinalen

Portsmouth mästare

Foto: CARL DE SOUZA
FOTBOLL

LONDON. Ett finländskt misstag öppnade för ett nigerianskt mål som omintetgjorde en walesisk seger i den engelska FA-cupen.

Nwankwo Kanu var Portsmouths hjälte mot Cardiff på Wembley.

1–0 räckte för att vinna pokalen.

Så här gick det till i den 127:e finalens avgörande ögonblick.

John Utaka skickade in en hård boll från högerkanten. Finländaren Peter Enckelman vräkte sig fram, men lyckades inte få grepp på bollen som istället studsade upp på Kanu. Från nära håll stötte han in 1–0 i 37:e minuten.

Första segern sedan 1939

Det borde ha varit Kanus andra mål, men en kvart tidigare fick han inte ordning på sina långa ben och prickade stolpen när han efter en vacker mottagning och en briljant dragning bara hade att rulla in bollen.

Cardiff spelade sin första final sedan segern (1–0) över Arsenal 1927 och hade vid en ny triumf blivit första klubb utanför den högsta divisionen att vinna sedan 1980.

Nu kunde Portsmouth fira sin första triumf sedan 1939.

Äntligen, Redknapp

Premier leauge-klubben dominerade händelserna på nationalarenan i London, men med lite mer tur och större skicklighet kunde Cardiff ha tvingat fram en oviss förlängning.

Skotten ven tätt runt David James när Cardiff öste på med allt vad man hade under finalens sista minuter.

En av de absolut lyckligaste på Wembley var Portsmouths manager Harry Redknapp. Efter alla år i branschen fick han äntligen vinna en medalj värd namnet.

”Jobbigt år”

Redknapp har haft ett stökigt år. Tidigt hamnade han i skottgluggen som en av de tränare som anklagades för att ha tagit emot svarta pengar vid spelarövergångar. Rednapp togs in till polisförhör och prydde baksidan på de flesta engelska tabloidtidningar dagen efter razzian. Nyligen dog även hans svägerska, Frank Lampards mamma Pat.

– Det har varit ett jobbigt år. Vi står väldigt nära varandra i familjen och det här är en fantastisk present till den. För mig är det en dröm som gått i uppfyllelse, sade Redknapp.

Kollegan Dave Jones bar Cardiffs förlust med värdighet.

– Vi gav allt vi hade och varje spelare, oavsett om han är walesare, irländare eller engelsman, bidrog. Om vi inte kan bygga vidare på det här förtjänar vi att bli skjutna, sade han.

ARTIKELN HANDLAR OM