”Vi ska göra City störst”

Affärsmän från Abu Dhabi köper Manchester City

Foto: Montage AP,PA
Manchester City-fanset Paul Ricci jublar över nye ägaren Sulaiman Al Fahim.
FOTBOLL

Glöm Thaksin Shinawatra.

Nu är det Dr Dr Sulaiman Al Fahim som gäller i Manchester City.

Och precis som sin föregångare lovar han stort och brett.

– Vår målsättning är väldigt enkelt – att göra Manchester City till den största klubben i Premier League, säger han.

Foto: SANG TAN
Thaksin Shinawatra köpte Manchester City, värvade Svennis och en hel drös spelare. Nu uppges han sälja klubben.

Thaksin Shinawatras satsning på Manchester City är över. När han kom till klubben anställde han omgående Sven-Göran Eriksson och värvade ett par tunga pjäser för att göra City till ett topplag. I fjol gjorde laget succé långa stunder – för att sen falla tillbaka mot slutet av säsongen. Investeringarna har fortsatt i år med bland annat den spektakulära och dyra värvningen av brasseanfallaren Jó. Men det har spekulerats en längre tid i att Shinawatra var på väg bort och även om han kommer sitta kvar i styrelsen är det nu pengar från Abu Dhabi som ska göra Manchester City till en verklig utmanare till de fyra stora.

Topp fyra i år

Gruppen, som kallar sig Abu Dhabi United Group Investment and Development Limited (ADUG), representeras av bland annat Dr. Sulaiman Al Fahim.

– Vår målsättning är väldigt enkelt – att göra Manchester City till den största klubben i Premier League och som en inledning sluta bland de fyra bästa i år, säger han till ArabianBusiness.com.

Al Fahim bekräftar att affären är genomförd och han tycks redan ha levererat en storstjärna till klubben. Enligt Citys tränare Mark Hughes har nämligen Tottenhams stjärna Dimitar Berbatov tackat ja till klubbens erbjudande och därmed "stjäla" honom framför näsan på rivalerna Manchester United. Och Al Fahim lovar fler stora värvningar även om det faktum att transferfönstret stänger inatt kan ställa till med problem.

– Fansen kommer att höra om värvningar idag eller imorgon. Vi är intresserade av tre toppspelare, men eftersom det är så kort om tid att värva, det är sista dagen, har vi inte satt någon budget, säger han till BBC.

City kostar 1,7 miljarder

Al Fahim vill inte avslöja något om hur mycket han betalat för klubben, men enligt Manchester Evening News handlar det om 150 miljoner pund, motsvarande 1,7 miljarder kronor. De nya ägarna lovar att de ska göra City till en klubb att räkna med.

– Det här handlar inte bara om att tjäna pengar, det handlar om att utveckla, säger han till BBC.

Al Fahim lovar att tränaren Mark Hughes ska sitta kvar och att han inte har några planer på att komma in och göra några sådana förändringar. Det handlar i stället om att köpa spelare för att förstärka laget och att det är Hughes som ska komma med förslag på vilka spelare som behövs.

– Vi har en stor plånbok, det har vi verkligen. ADUG är ett av de största företagen här i landet så den är stor säger Al Fahim på frågan om han kan mäta sig med Chelseas ägare Roman Abramovitj när det gäller hur mycket han är beredd att satsa på City.

Vill ha Villa

Vilka spelare det handlar vill han inte säga, men enligt BBC handlar det om, förutom Dimitar Berbatov, även Valencias skyttekung David Villa och Stuttgarts dito Mario Gomez.

– Jag hoppas att vi gör klart med alla tre spelare som vi är intresserade av, säger Al Fahim.

För Sven-Göran Eriksson kom nyheten om försäljningen av hans förra klubb som en mycket stor överraskning.

– Har han sålt klubben? Det visste jag inte. Det hade jag inte en aning om. Det var väldigt överraskande, väldigt överraskande. Jaha, där ser man, säger han till Fotbollskanalen.se.

ARTIKELN HANDLAR OM