Ska köpa sig störst

Citys nya ägare redo att satsa miljarder på nya spelare

Dr Sulaiman Al-Fahim är Manchester Citys nya ägare. Här får han en Citytröja av Pairoj Piempongsan.
FOTBOLL

Han chockade fotbollsvärlden genom att köpa Robinho för 379 miljoner kronor.

Men tro inte att Dr. Dr Sulaiman Al-Fahim är nöjd med den prestigevärvningen.

Nu siktar han in sig på en omöjlig värvning från värsta rivalen.

– (Cristiano) Ronaldo har sagt att han vill spela i världens största klubb. Vi får se i januari om han menar allvar, säger Al-Fahim.

När Roman Abramovitj köpte Chelsea ritades den engelska fotbollskartan om. Från att ha legat precis bakom de allra största klubbarna blev plötsligt laget från västra London motståndaren som skulle besegras. Roman Abramovitj och hans pengar gjorde Chelsea till engelska mästare två gånger om och förra året nådde de sånär målet om en Champions League-titel. Inte många tror att någon ska kunna göra om den bedriften, men kanske är mannen på plats nu.

Många Manchester City-supportrar drömde om att Thaksin Shinawatra skulle göra City till en utmanare om titeln "bäst i stan" vilket i praktiken skulle innebära bäst i landet. Nog för att City vann båda sina derbyn mot Manchester United i fjol, men man var inte ens i närheten av att hota värsta rivalen om ligatiteln och tränaren, Sven-Göran Eriksson fick sparken. På det kom ryktena att Shinawatra snarare var skuldsatt än en miljardär med pengar att spendera på sin klubb.

Vill satsa 6,3 milljarder på spelare

Så kom då Dr Sulaiman Al-Fahim och hans grupp Abu Dhabi United Group for Development and Investment (ADUG) och köpte klubben och trots att tiden var knapp lyckades han locka över brasilianske storstjärnan Robinho till Manchester City och Al-Fahim är inte färdig. Den 31-årige affärsmannen sägs vara redo att satsa totalt 540 miljoner pund, osannolika 6,3 miljarder kronor för att köpa spelare. Allt för att göra Manchester City till världens största klubb.

– Jag måste ta ett möte med managern, men de bästa spelarna i världen kostar i genomsnitt 30 miljoner pund (350 miljoner kronor). Vi behöver ett minimum av 18 spelare på den nivån. Utan det kan man inte vinna Champions League, säger han i flera intervjuer.

Al-Fahim har råd. Han uppges vara tio gånger rikare än tidigare nämnde Roman Abramovitj som å sin sida sägs ha en förmögenhet på 342 miljarder kronor. Om det stämmer är bäst att låta vara osagt, men helt klart är att han är en stigande stjärna på den arabiska affärshimlen. Han har till exempel klättrat 61 platser på Arabian Power's lista över de 100 mäktigaste araberna i år, vilket gör att han landar på 16:e plats.

Vill göra avtryck

Hans företag Hydra Properties är ett av världens snabbast växande fastighetsbolag och han tycks vara inställd på att verkligen göra ett avtryck i den engelska fotbollen.

– Vi måste spendera för att få de bästa spelarna i världen. Klubben har allt som behövs utom riktigt bra spelare. Vi har bra spelare, men inte fantastiska spelare som kan konkurrera i toppen. För att tävla med Chelsea, Manchester United och Arsenal behövs bra stöd från styrelsen för att köpa spelare och stötta managern. Den här säsongen är vårat mål att ändra klubbens image och sluta topp fyra.. Vi vill vinna Champions League inom en nära framtid, säger han.

Vill ha Ronaldo

Och för en man som inte ser några begränsningar tycks inte ens den mest omöjliga av värvningar avskräckande. Al-Fahim vill värva Cristiano Ronaldo till Manchester City.

– Real Madrid värderade honom till 90 miljoner pund, men en spelare av den kalibern, för att faktiskt få honom, så kostar det mycket mer. Jag tror snarare 135 miljoner pund. Men varför inte? Vi ska bli den största klubben i världen, större än både Real Madrid och Manchester United, säger Al-Fahim till The Guardian.

Real Madrid försökte värva Cristiano Ronaldo från Manchester United, men tvingades som bekant backa ur affären. Återstår att se om Al-Fahim kan lyckas med något som på förhand mest ser ut som ett skämt.

– Ronaldo har sagt att han vill spela i världens största klubb. Vi får se i januari om han menar allvar, säger Al-Fahim.

Här är Dr Sulaiman Al-Fahims drömvärvningar

Cristiano Ronaldo

23, mittfältare/anfallare, Manchester United.

Fernando Torres

24, anfallare, Liverpool.

Cesc Fabregas

21, mittfältare, Arsenal.

David Villa

26, anfallare, Valencia.

Thierry Henry

31, anfallare, Barcelona.

Ronaldo

31, anfallare, klubblös.