Ferguson: City kan inte köpa historia och framgång

Nyrika broderklubben oroar inte United-tränaren

Foto: JON SUPER
Hughes och Ferguson.
FOTBOLL

Manchester City har alltid stått i skuggan av Manchester Uniteds framgångar. Nu vill laget utmana på allvar med sina nya ägare och deras miljarder. Men United-managern Sir Alex Ferguson är inte särskilt orolig.

– Det är bara snack, säger han.

Thaksin Shinawatra snackade mycket, men verkstaden var i slutändan ganska så liten. Den Thailändske ex-premiärministern blev aldrig någon frälsare för Manchester City. Men de nya ägarna visade tidigt att de menade allvar. Inte nog med att de stal Robinho framför näsan på Chelsea. De försökte göra detsamma med Dimitar Berbatov. Men bulgaren gick till Manchester United och det är ett gott bevis på att pengar inte kan köpa allt, menar Sir Alex Ferguson.

– Det du ser här i dag har inte skapats över en natt. Den här klubben har byggts upp över många år och kommer att vara här en lång tid framöver, säger Ferguson till AP.

Ronaldo-köp bara strunt

Att de nya City-ägarna talat om att de ska köpa stjärnor som Kaká och Uniteds egen Cristiano Ronaldo avfärdar Ferguson som struntprat.

– Jag bryr mig inte om det eftersom det bara är snack för tillfället. Det har snackat om försöka med Cristiano, vilket är fullständigt absurt. De kommer nog att upptäcka att det är svårt att skaffa de spelare de vill ha. Precis som de upptäckte i förhandlingarna med Dimitar, säger Ferguson.

Den 66-årige managern har också historien att luta sig mot. Han minns fortfarande hur Sunderlands superlag åkte ur högsta serien 1958 och efter ett par år utan ligatiteln ledde han åter sitt United tillbaka till toppen, förbi det rika Chelsea.

– Sunderland åkte ur med det dyraste laget. Varje spelare var köpt för astronomiska summor. Du kan köpa elva individer, men det ger dig inte ett lag. Det är svårt att säga vad som kommer att hända i City. När Chelsea gjorde samma sak var vi oroade eftersom vi såg kvalitén de köpte. De fick Michael Essien för 27 miljoner pund vilket var över vår nivå. Vi trodde att de skulle bli svåra och det blev de, säger han.

Liverpool-matchen störst

Nu väntar matchen mot Liverpool. Helgens största match i England? Nej, inte enligt Mark Hughes. Citys manager menar att mötet mellan hans lag och Chelsea är större.

– Det är bäst att jag kollar med Mark vad han åt till frukost för något tycks störa honom. Hur många matcher spelade han för United mot Liverpool? Vår match är den största. Det är en fantastisk match, säger Ferguson.