”Mentalt var det oroligt”

Edman tog första steget på vägen tillbaka

FOTBOLL

WIGAN. Han hade inte spelat en match på mer än sju månader och klev av efter bara 35 minuter.

Ett första, försiktigt steg tillbaka till – ja, vad?

– Tar jag inte en plats i Wigan kan jag glömma landslaget också, säger Erik Edman till Sportbladet.

Foto: Ed Jones
Erik Edman är tillbaka i Wigan och tar sats mot landslaget igen.

Det var ingen glamourös comeback för ett av svensk fotbolls tyngsta proffsnamn, Wigan mötte Middlesbrough i reservlagsserien på lilla Robin Park Arena och 30-årige Edman, med VM- och EM-rutin, hojtade upp till Sportbladet innan avspark:

– Jag känner mig nervös!

En dryg halvtimme senare klev han av frivilligt efter en insats som ... tja, inte sa nånting, egentligen. Mer än att matchovanan lyste igenom, förstås. Sen slog han sig ner på den lilla läktaren och berättade om sin plan:

– Dom här minuterna i dag var lagom. Sen räknar jag med en halvlek i nästa reservlagsmatch, en timme i den följande och sen en hel match. Efter det får vi se om jag är aktuell för a-laget. Kan bli i mitten av december, i bästa fall.

”Har en bra bit kvar”

Hur var det att lira igen?

– Jag blev lite stel i baksidan av låret, annars kändes fysiken bra. Det var sämre med själva touchen. Jag tappade bollen för billigt. Och mentalt var det väl lite ... oroligt.

Får vi nånsin tillbaka en Edman i landslagsform?

– Omöjligt att säga. Man måste ha klart för sig att det inte är nåt dukat smörgåsbord jag har framför mig. På planen idag var det mest småkillar, men jag märkte ju att jag har en bra bit kvar att gå. Det får gå i små etapper nu. Innan jag ens tagit en plats i Premier League kan man inte prata om landslaget, det är för långt bort.

En stabil vänsterback är väl annars vad Lagerbäck ­behöver?

– Nja, den där diskussionen har jag inte riktigt förstått. Jag tycker Sverige har ovanligt många bra vänsterbackar ute i proffslivet...Stenman, Dorsin, Wendt, Safari...för att inte tala om Martin Olsson i Blackburn.

– Den killen tror jag stenhårt på. Bara 20 år, det är väl ingen svensk mer än Fredrik Ljungberg som tagit en plats i Premier League så ­tidigt.

Hur är din status hos Wigans manager Steve Bruce för närvarande?

– Förhoppningsvis god. Jag vet bara att det har känts väldigt bra på träningarna. Allting är upp till mig själv nu.