– Slog sönder allt

Svensken utvisad – då brast det – gick loss på inredningen

Foto: Montage
Martin Olsson blev utvisad – då gick han lös på inredningen.
FOTBOLL

Martin Olsson blev utvisad i Premier League-matchen mot Tottenham.

Då brast det fullständigt – 20-åringen gick loss på inredningen.

– Jag förstörde det mesta i omklädningsrummet, säger han.

Paul Ince.

När Blackburn mötte Tottenham var Martin Olsson tillbaka i startelvan efter en kortare tids sjukdom.

Men återkomsten blev inte vad vänsterbacken hade hoppats på. Efter tio minuter tappade han bollen på egen planhalva till hemmalagets snabbe ytter Aaron Lennon som kunde avancera förbi Olsson och spela fram Roman Pavljutjenko till matchens enda mål. En halvtimme senare var olyckan fullständig: svensken fick sitt andra gula kort och visades av banan.

”Sparkade på allt”

– Det andra kortet är inte mycket att säga om, där gör domaren rätt. Men det första är fel, jag är först på bollen.

– Det går inte ens att förklara hur det kändes. Först tänkte jag ”blev jag verkligen utvisad?” Jag blev otroligt besviken, förbannad på mig själv.

Känslostormarna blev för mycket för Olsson som var tvungen att avreagera sig.

Fysiskt.

– Jag förstörde det mesta i omklädningsrummet, jag sparkade på allt jag såg. Dörrar, soptunnor, kartonger.

Vad gick sönder?

– Jag vet inte riktigt vad som gick sönder.

Vad sa lagkamraterna?

– De stöttade mig, särskilt de äldre spelarna. De sa ”du är bara 20 år, det är lugnt, sådant har vi också gjort.”

Och tränaren, Paul Ince?

– Samma sak. Att jag bara är 20 och att jag kommer lära mig med tiden. Han tyckte det var bättre att jag visade känslor än om jag inte gjort någonting alls.

Böter som påföljd

Misstaget och utvisningen var den första motgången under säsongen. Svensken har, till mångas förvåning, spelat till sig en ordinarie plats i Premier League.

Framgångarna har gett eko och röster har höjts för landslagsspel. Förbundskaptenen Roland Andersson antydde i samband med landskampen mot Holland att Olsson snart kommer få chansen om hans utveckling fortsätter. Vänsterbacken tycker själv han är redo.

– Kan jag spela i världens bästa liga kan jag spela i landslaget också.

– Men det är förbundskaptenernas jobb att ta ut laget.

Olsson kommer efter det röda kortet bli avstängd i en inhemsk match. Men hans agerande i omklädningsrummet kommer inte få påföljder, tror han.

– Nej, det tror jag inte. Men jag kommer få böter från förbundet för utvisningen.

FAKTA

... men på den här listan platsar du inte, Martin

Joey Barton

Den förre Manchester Cityspelaren satt i fängelse i början av årets säsong efter att ha misshandlat en tonåring. Blev dessutom avstängd i sex matcher för att ha slagit ner lagkamraten Ousmane Dabo på träning.

Roy Keane

Man United-kaptenen snuddade alltid på gränsen till galenskap. Sparkade benet av norrmannen Alf Inge Haaland under match. Senare erkände att det var en planerad hämnd från en tidigare match.

Eric Cantona

Fransmannen är ihågkommen som en av Premier Leagues bästa spelare någonsin. Men han är lika känd för en annan sak – karatesparken mot Crystal Palace-supportern som provocerat honom.

Duncan Ferguson

I april 1994 skallade Ferguson John McStay i en skotsk ligamatch och straffet han fick för det var fängelse (44 dagar) samt en rekordlång avstängning på 12 matcher som skulle inledas efter tiden i fängelset.

Kieron Dyer & Lee Bowyer

Åskådarna trodde inte sina ögon när spelarna rykte ihop i ett vilt slagsmål med varandra mitt under en Premier League-match i april 2005. Bowyer dömdes 2002 dessutom till böter efter att ha medverkat i en grov misshandel av en ung pakistansk student.

ARTIKELN HANDLAR OM