Yeboahs rökare omvände rasister

Nivas julkalender: Lucka 2

1 av 2
FOTBOLL

Ni kommer i håg att hastigheten på Zlatan Ibrahimovics frisparkskanon mot Palermo uppmättes till 124 kilometer i timmen häromveckan?

Ghananen Tony Yeboah var knappast imponerad. I mitten av 90-talet pälsade han i väg bollen i 155 kilometer i timmen.

Ett fruktat vapen

Hans lagkamrat Tony Dorigo – den engelske landslagsbacken – insåg tidigt att Leeds hade fått ett fruktat vapen i och med värvningen från Frankfurt.

– När han får bollen är jag mer uppspelt än han själv är. Jag vill bara skrika ”skjut, skjut”.

Mot Wimbledon lydde Yeboah. Efter ett tag. Först var han tvungen att ta emot bollen på vänsterlåret, sedan var det läge att tvåfotsdribbla sig förbi en back i fart.

Men sedan – sedan var det äntligen dags att lossa högern.

Som en missil susade bollen upp i krysset bakom Paul Heald – och Premier League-säsongen 1995–96 hade fått sitt ”Årets mål”.

Några månader senare fick journalisten John Edwards på Daily Mirror en kul idé. Varför inte knalla ner till Leeds träningsanläggning och prova på hur det egentligen är att stå i mål när Tony Yeboah brakar igång?

Knäckta revben

När han låg på behandlingsbritsen hos sin läkare hade ett knippe knäckta revben givit honom svaret på den frågan.

Tony Yeboah var en man som inte duckade för en utmaning, oavsett hur den såg ut.

När han först flyttade till Tyskland blev han den första afrikanska importen att spela i Bundesliga. När han sedan såldes till Leeds så ställdes han inför en supporterskara med rykte om sig att vara rasistisk.

Det tog några månader – sedan hade Yeboah gjort drömmål mot både Liverpool och Wimbledon, och ett hattrick i Uefacupmatchen mot Monaco.

När Leeds återvände till England från det lilla furstendömet blev det problem med Yeboahs visum på flygplatsen. Ghananen stod tålmodigt och väntade, när ett hårdkokt skinnhuvud svepte förbi bakom honom och vrålade till tulltjänstemannen.

– Släpp in den här karln i landet. Han har just gjort ett hattrick.