Supernollan från öst

Nivas julkalender: Lucka 3

FOTBOLL
Foto: Foto: AP
rekordsvit Petr Cech höll nollan i 1 025 minuter.

Hans lagkamrater kallar honom för ”Mister Zero”, Nollan.

Petr Cech tar knappast illa upp.

Tjecken har spelat drygt 180 matcher för Chelsea nu. Otroligt nog har han hållit nollan i fler än 100 av dem.

Mästarsäsongen 2004-05 sopade Cech undan det ena rekordet efter det andra. Han höll nollan i 25 av 38 ligamatcher, och under en evighetslång svit som aldrig tycktes ta slut.

Tagen för given

– Tyvärr har man börjat ta honom för given. Ibland händer det att jag ser våra matcher på tv och ser Petr göra någon helt otrolig räddning som jag knappt ens lagt märke till under matchen. Då brukar jag skicka ett sms: ”Sorry att jag inte sa något, kompis, jag fattade aldrig hur bra den där räddningen var”, berättar John Terry.

Milstolparna tickade undan med minuterna under Cechs rekordsvit. Redan vid 694 minuter var Peter Schmeichels gamla Premier League-rekord slaget. Vid 925 minuter försvann hans eget tjeckiska rekord. Självaste världsrekordet – Atlético Madrid-målvakten Abel Resinos 1 275 minuter – tycktes vara i rejäl fara.

Osannolikt slut

Till sist var det den mest osannolika kombinationen som fick Cech att kapitulera. Chelsea mötte nedflyttningslaget Norwich, Darren Huckerby slog inlägget som Leon McKenzie nickade in.

1 025 minuter utan ett enda insläppt mål var över.

Nästan fyra år senare spelare Huckerby nu för San José Earthquakes, McKenzie håller till i Coventry City.

Petr Cech står kvar i Chelseas mål. Han har fått en hjälm på huvudet och gjort ett par misstag han inte borde ha gjort – men vill du veta hur bra han egentligen är så frågar du en som borde veta.

Inte ens på träning

– Jag hörde en bra bakom-kulisserna-story om honom från Chelseas träningsanläggning. En av deras anfallare berättade för mig hur han förbannade Petr Cech.

Peter Schmeichel skrattar:

– Problemet var att den här anfallaren inte ens kunde göra mål på honom på träning – och tydligen var det ingen annan i laget som kunde göra det heller.