Det sårade odjuret visade sin kaliber

Nivas julkalender: Lucka 11

FOTBOLL
”Vi var nere, men vi var inte döda. Och vi svarade med våra hjärtan”, sa Henry efter matchen.

Mitt på Långfredagen 2004 såg det ut som att Arsenal var på väg att tappa allt. De hade nyss förlorat FA Cup-semifinalen mot Man United, och de hade precis åkt ur Champions League mot Chelsea.

Nu låg de under med 2–1 i paus i en avgörande ligamatch mot Liverpool, och det som en vecka tidigare börjat se ut som en trippel var nu mest bara rök och aska.

Vände i andra halvlek

Arsenal var trötta och pressade, de hängde mot repen – men fem minuter in i andra halvlek tog Thierry Henry tag i bollen vid mittcirkeln.

Rätt fram, förbi Didi Hamann, fram mot straffområdet, runt Jamie Carragher och Igor Biscan och in med bollen i mål.

Vägen var visad. Det riktiga Arsenal var tillbaka.

– Det såg ut som att han bara bestämde sig för att göra mål. Han fick det att se enkelt ut, men när man vet hur svårt det är på den här nivån är det helt förstummande, sa Arsène Wenger.

När matchen väl var slut hade Arsenal vunnit med 4–2. Thierry Henry hade gjort hattrick. Liverpools manager Gérard Houllier jämförde deras kamp i andra halvlek med ”att slåss med ett sårat odjur”.

’Handlade om inställning’

– Vi var utmattade, och jag är säker på att folk såg på oss och sa: ”De är borta”. Men den här dagen handlade allt om inställning och mentalitet.

Thierry Henry fortsatte:

– Vi var nere, men vi var inte döda. Och vi svarade med våra hjärtan. Efter paus kom vi ut med en extraordinär hunger, och jag har aldrig känt såna vibrationer gå genom laget någonsin tidigare.

Den kritiska punkten var passerad. Vägen mot ligatiteln låg återigen vidöppen.

I nästa hemmamatch mötte de Leeds. Thierry Henry gjorde fyra mål.

– Det är svårt att hitta nya ord för Thierry efter varje match, stånkade Wenger.

I stället för att prata om honom är det bättre att bara titta på honom.