Raket-Robbie

Nivas julkalender: Lucka 12

FOTBOLL

Vad var det som hände?

I efterhand har Robbie Fowler själv svårt att svara, men när det hände var han faktiskt inte helt chockad.

Foto: AP
Robbie Fowler.

– Du går in i vissa matcher och vet att du kommer att göra mål, att allt stämmer och att du har rätt känsla i huvudet. Hösten 1994 tog Liverpool emot Arsenal på Anfield, och en 19-årig Robbie Fowler såg tidigt fram emot matchen.

– Jag gjorde alltid mål på dem. Jag brukade alltid ställas mot Martin Keown, som tog allt så allvarligt och alltid var extremt uppvarvad för att möta mig. Då brukade jag driva med honom med en tunnel eller något, för att göra honom ännu argare.

Två mål på två min

En bit in i första halvlek var Keown förmodligen alldeles rasande. Fowler hade gjort två mål på två minuter, och Arsenal-försvararen hade varit inblandad i båda.

Och värre skulle det bli.

– John Barnes spelade fram mig, och efter den obligatoriska bortdribblingen av Martin fick jag iväg ett skott. David Seaman räddade, men jag slog in returen i tomt mål från snäv vinkel.

På 4 minuter och 33 sekunder hade Robbie Fowler gjort hattrick mot Arsenal. Han hade förnedrat Martin Keown, och som den smått arrogante skojare han var på den här tiden så passade han på att skämta med Ian Wright också.

Flingpaketsmodell

– Han hade skaffat nya tatueringar, och efter varje mål bad jag om att få ta en titt. Efter det tredje målet sa han att han skulle skaffa ett bandage och täcka över dem, eftersom de inspirerade mig för mycket.

Såna här sekvenser bygger legender, och Robbie Fowler blev Premier League-erans första nya tonårsstjärna.

En dryg vecka efter det rekordsnabba hattricket fanns hans ansikte på flingpaket över hela England.