Schmeichel – århundradets affär

Nivas julkalender: Lucka 16

1 av 2
FOTBOLL

Han kom med en specialsydd målvaktströja i storlek XXXL och de största målvaktshandskar som nordvästra England någonsin skådat.

När Peter Schmeichel skrev på för Manchester United hade inte klubben vunnit vare sig ligan eller Europacupen på flera årtionden.

I sin sista match för klubben ledde kapten Schmeichel sitt lag ut till den Champions League-final som kom att komplettera den historiska trippeln 1999.

Hedersmedlem

Totalt vann hann sex ligatitlar, tre FA-cuper, en Champions League-buckla – och uppe i Newcastle gjorde han dessutom den räddning som utsågs till hela 1990-talets bästa.

I december 2000 tillkännagavs det så att den polske dansken skulle bli MBE, hedersmedlem av det brittiska imperiet.

Det är det finaste erkännande en utlänning i Storbritannien överhuvudtaget kan få.

– Jag är från ett annat land, och kom hit för att spela för mitt drömlag. Nu är jag väldigt, väldigt stolt. När jag först fick höra talas om det här trodde jag att någon skämtade, men sedan gick jag ut på internet för att ta reda på vad det innebar. Och det är en utmärkelse från allra högsta ort, ett tack för det bidrag jag givit genom att spela fotboll. Det är väldigt speciellt.

Pris: 750 000 kr

Sir Alex Ferguson kunde knappt begripa vilken guldklimp han stött på när han betalat knappt 750 000 kronor till Bröndby sommaren 1991.

– Det var århundradets reapris, århundradets affär. Peter Schmeichel är en gigantisk figur i Manchester Uniteds historia. Jag tror inte att det har funnits en bättre målvakt som spelat fotboll.

Starkare när Cantona lämnade

När Eric Cantona lämnade Man United oroade sig många för att klubben förlorade sin viktigaste spelare, men ute i den europeiska konkurrensen blev laget snarast starkare.

Efter att Peter Schmeichel flyttat vidare blev utvecklingen den motsatta. På andra sidan om den gigantiske dansken fanns ingen kompetent ersättare, och det kom att dröja hela nio år innan Man United spelade Champions League-final igen.

ARTIKELN HANDLAR OM