Uniteds Trippel gjorde Ferguson till Sir Alex

Nivas julkalender: Lucka 20

FOTBOLL
Ferguson.

Efter att Man United säkrat sin historiska trippel efter största möjliga dramatik så stod en tagen Alex Ferguson för en av de mest kärnfulla sammanfattningarna i sportens historia:

– Football?… Bloody hell.

Mer behövde inte sägas.

Mer kunde inte sägas.

Dagen efter så hyllades United vid hemkomsten till Manchester. När triumfbussen nästan kommit fram till Old Trafford så svängde den in på en gata som inte fanns med i stadens officiella kartbok.

Där låg numera ”Sir Alex Ferguson Way”, i alla fall om man skulle tro gerillakonstnärerna som målat om vägskyltarna under natten.

Och se, det skulle man.

Mindre än en månad senare kom beskedet från det brittiska kungahuset. Man Uniteds manager skulle bli adlad. Alex Ferguson skulle verkligen bli Sir Alex.

Den gamle uven drog på sig sin klankilt, drog till slottet – och snackade fotboll med Drottning Elizabeth.

– Drottningen sa att hon inte tror att vår prestation med trippeln någonsin kommer att upprepas, och jag tror att hon har rätt. Drottningen kan sin fotboll.

Drottningen hade rätt

Nästan tio år har nu gått, och än så länge har ingen lyckats motbevisa Drottning Elizabeth.

Men ska någon lyckas göra det – då är det förmodligen Sir Alex Ferguson.

Otroligt nog har skotten nyss firat 50-årsjubileum som yrkesman inom fotbollens fält. I höstas hade det gått ett halvt sekel sedan han gjorde seniordebut för Queen’s Park – och där det tidigare pratas om pensionering är det numera ganska tyst.

Häromsistens delade Premier League-organisationen ut sina pris för årtiondets prestationer. Eric Cantona fick utnämningen som bästa utländska spelare, men han var egentligen inte särskilt intresserad av att prata om sina egna prestationer.

Sitt tacktal ägnade han i stället åt mannen som just fått pris som årtiondets manager: Sir Alex Ferguson.

– Hans liv är fotboll. Han älskar sporten, och han kommer att dö på Manchester Uniteds bänk. Jag är säker på det.