Här startade förvandlingen

Nivas julkalender: Lucka 21

FOTBOLL
Beckham firar sitt mål.

Hemma på väggen har David Beckham en jätteförstoring av en sportbild.

Fotografiet är taget ur ett perspektiv som gör att det visar en hel planhalva. Någonstans i mitten ser man hur Wimbledons målvakt Neil Sullivan desperat rusar tillbaka mot sitt mål, men att den flygande bollen kommer att hinna dit före honom.

I förgrunden – precis vid mittlinjen – står David Beckham och följer bollen med blicken.

I periferin – klart urskiljbara – sitter flera av hans familjemedlemmar på läktaren.

Det är en fantastisk bild, som med en sekunds exakthet fångat ögonblicket då en vanlig familjekille från östra London påbörjar förvandlingen till att bli hela idrottsvärldens första och största populärkulturella fenomen.

Efter att Beckham gjort mål från mittlinjen på Selhurst Park var inget längre sig likt.

Året efter gifte han sig med popstjärnan Victoria ”Posh Spice” Adams, och började sedan alltmer umgås i nöjesindustrins och modebranschens kretsar.

”Svårt att förstå”

Någonstans längs vägen gick han också över från att vara fotbollsspelare till att vara kändis i största allmänhet – och frågan är om David Beckham egentligen visste vad han gjorde, vad som hände.

– Det är svårt att förstå. En gång var jag på förstasidan av en tidning för att ha haft på mig en sarong. På sidan fem kom sen artikeln om en jättestor tågolycka. Det fick mig att häpna.

Det är ingen överdrift att säga att det går att dela in engelsk fotboll i en tid före David Beckham och en tid efter honom.

Med sina knepiga kläder och sina ständiga frisyrbyten har Beckham bidragit starkt till att göra Premier League till den kändisdyrkande, pengaslukande stjärnkult som den är i dag.

Med sin fantastiska högerfot och sin utåtriktade karisma har han samtidigt gjort väldigt mycket för att på nolltid lyfta den engelska fotbollen från ett primitivt stenåldersstadium till den glittrigaste av glamourscener.

Hittills tycks ingen riktigt ha bestämt sig för ifall han ska hyllas eller hånas för det.