Svenskmötet är dagens hetaste i Premier League

Foto: PETER VAN DEN BERG, AP
FOTBOLL

I dag möts Premier Leagues två svenska mittfältare.

Den ena är en hyllad landslagsman som både defensivt och offensivt blivit en nyckelspelare i sitt klubblag.

Den andre är Fredrik Ljungberg.

När Sebastian Larsson kom som 16-åring till Arsenal var han blyg. Men i klubben fanns Freddie Ljungberg, en etablerad stjärna som gärna visade vägen.

– Han var en jättestor hjälp, speciellt när man som ung började få chansen. Ibland var jag lite osäker på saker och ting och då var det bra att ha någon att ställa frågor till, sa Sebastian Larsson i höstas.

Mycket har förändrats

Nu har svenskarna lämnat Arsenal och spelar för West Ham och Birmingham, båda långt från toppstriden.

Och inför lagens möte i dag har mer än klubbadresserna förändrats.

Sebastian Larsson har den här säsongen startat 20 matcher, gjort tre mål och efter sin starka landskamp mot Turkiet i onsdags ses han som EM-klar.

Given i landslaget

Mentorn Fredrik Ljungberg kom till West Ham för att bära laget men har hittills inte nätat på sina tolv starter.

Landslagsplatsen är fortfarande given, men bara så länge kroppen klarar av påfrestningarna.

Trots Ljungbergs skadebekymmer och måltorka har Birminghams manager Alex McLeish respekt för honom och de andra nyförvärven i West Ham.

– De är ett bra lag som har spenderat mycket pengar. Investeringarna har hjälpt dem att bli ett mer konkurrenskraftigt och tekniskt Premier Leaguelag, säger McLeish till lagets hemsida.

Obesegrade i fem raka

West Ham är obesegrade i fem raka möten med Birmingham och vann i höstas med 1–0. Då gjorde Mark Knoble mål och Fredrik Ljungberg var skadad.

I dag får Knoble troligen vila medan Ljungberg kan hoppas på en plats centralt.

En som inte behöver hoppas på speltid är Sebastian Larsson. Efter att bland annat ha hjälpt Birmingham till ett oväntat kryss mot Arsenal på bortaplan är svensken given på lagets högerkant.

FAKTA

FREDRIK LJUNGBERG

Ålder: 30 Klubb: West Ham United Position: Mittfältare Premier League-matcher: 310 Premier League-mål: 56 Matcher 07/08: 15 Mål 07/08: 0 Landskamper/mål: 70/14

SEBASTIAN LARSSON

Ålder: 22 Klubb: Birmingham FC Position: Mittfältare Premier League-matcher: 69 Premier League-mål: 7 Matcher 07/08: 23 Mål 07/08: 3 Landskamper/mål: 1/0