Guus Hiddink tar över Chelsea

”En exceptionell situation”

FOTBOLL

Chelsea står inte utan tränare länge till.

Ägaren Roman Abramovitj har ordnat en ersättare som förväntar sig rycka in redan nästa vecka.

– Jag gör det för att hjälpa en vän, säger Guus Hiddink.

Guus Hiddink. FOTO: AP

Nu är det klart. I dag konfirmerade Chelsea att succéholländaren Guus Hiddink, 62, tar över som tillfällig coach redan nästa vecka.

"Klubben vill ta tillfället i akt och tacka det ryska fötbollförbundet för deras förståelse och samarbete" säger Chelsea i ett uttalande.

Och tidigare i dag pratatde Guus Hiidink i holländsk radio.

– Abramovich gör så mycket för rysk fotboll att jag vill göra något i gengäld. Han ringde mig personligen. Jag åker till London någon av de närmsta dagarna, säger Hiddink till Radio 538.

Snabb manöver

Han kommer ta över redan till matchen mot Aston Villa nästa helg. Hiddink inser att det är ett extremt tätt schema, men låter sig inte skrämmas av det.

– Det är aldrig tillräcklig tid för att förbereda ett lag på en vecka, men detta är en exceptionell situation. Chelsea har bra spelare och de bör vara i toppform, vilket borde göra mitt jobb lättare, säger han.

Kombination

Guus Hiddink, just nu förbundskapten för det ryska succélandslaget, fick i går tillåtelse av det ryska fotbollförbundet att diskutera jobbet som tränare för Chelsea. Tanken är att Hiddink ska kombinera de två jobben och sitta på läktaren redan när Chelsea spelar på lördag.

Huruvida Hiddink stannar som coach efter säsongen är oklart.

– Det finns två scenarier: det går dåligt och de säger "åk tillbaka till öst" eller så går det bra, men jag tänker inte så långt fram i tiden, säger Hiddink.

Terry gillar Hiddink

Chelseas lagkapten John Terry är positiv till lösningen att ersätta Scolari med Hiddink.

– Han gillar att spela fotboll. Hans lag får fram och spelar bollen en hel massa, men jag vet inte så mycket om honom. Vi får vänta och se, säger Terry.

FAKTA

Tränarkarusellen i Chelsea - de fyra senaste har fått foten

Claudio Ranieri, 18 september 2000 - 31 maj 2004: SPARKAD

Uppskattad av supportrarna och stod för värvningar som Frank Lampard, Claude Makelele, Arjen Robben och Petr Cech. Tog Chelsea till Champions League - på Liverpools bekostnad.

José Mourinho, 1 juni 2004 - 20 september 2007: TVINGADES GÅ

Extremt populär bland fansen och ledde Chelsea till fantastiska sex titlar på tre år. Under hans ledning var klubben dessutom obesegrad på hemmapålan i över tre säsonger.

Avram Grant, 20 september 2007 - 24 maj 2008: SPARKAD

Höll på att ordna tre titlar, men föll på en stolpträff i Champions League. Skrev kontrakt på hela fyra år, men sparkades bara fem månader senare.

Luiz Felipe Scolari, 1 juli 2008 - 9 februari 2009: SPARKAD

Inledde riktigt bra med seger mot Portsmouth och förhoppningarna gick i taket. Men det höll inte och Abramovitj gav honom bara en månad.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 11/2 kl. 13.48

Beställ sportflash du också

ARTIKELN HANDLAR OM