Klackar – i krysset

Efter skadorna – här får
Eduardo sitt livs fullträff

Foto: GETTY IMAGES
FOTBOLL

Ska vi redan nu kora årets mål?

Lyftningen framåt var utsökt, men Arsenalkaptenen Eduardos avslut ännu vackrare.

Kroaten sköt i bortre krysset – med en volleyklack.

Precis som väntat slog Arsenal Burnley i FA-cupens femte omgång, till sist skrevs segern till 3-0. Men ingen kunde vänta sig på vilket sätt målen skulle komma.

I mitten av första halvlek dribblade sig Carlos Vela in i straffområden från vänsterkanten. Skottläget såg ut att gå förlorat – då lyfte mexikanen delikat in bollen över Burnleymålvakten Brian Jensen.

Klackade – på volley

Chippmålet skulle ha blivit matchens absoluta höjdpunkt. Om det inte vore för att nästa var ännu snyggare.

Med en vältajmad löpning undvek kroat-brasilianske Eduardo offsiden, mötte den läckra lyftpassningen – och drog till i bortre krysset. Först på reprisen blev det tydligt hur Eduardo slagit till bollen. I stället för att dra på kraft med vristen smekte han bollen med baksidan av foten.

Kom tillbaka – och skadade sig

Klackmålet var typiskt för Arsenalspelarens svängiga år. Först det otäcka benbrottet, sedan två mål i återkomsten i FA-cupen mot Cardiff, sedan en ny skada och så en ny återkomst i dag.

Och så årets vackraste mål hittills.

– Det såg ut som ett strandfotbollsmål, med utsidan av vänsterfoten och upp i krysset. Det var oväntat att han skruvade bollen också. Han är en oväntad avslutare och en mycket intelligent spelare, säger Arsenal-managern Arsene Wenger till BBC efteråt.

Lottat i semifinalen

Arsenal är nu klart för kvartsfinal i FA-cupen, hemma mot Hull den 18 mars.

Sent på söndagskvällen lottades semifinalerna: Man United möter Everton och segraren Arsenal/Hull går upp mot Chelsea.

Matcherna ska spelas 18 och 19 april på Wembley.

FAKTA

Tre andra snygga klackmål:

Roberto Mancini, 1999:

Mancini, då i Lazio, gör ett av fotbollshistoriens vackraste mål mot Parma. En hörna som "Mancio" iskallt klackade upp i närmsta krysset.

Zlatan Ibrahimovic, 2008:

Italien-klacken 2004 var viktigare, Bologna klacken i fjol klart snyggare. Ibra taekwondo-sparkar runt sin försvarare och klackar in bollen vid närmsta stolpen.

Charles-Èdouard Coridon, 2004

PSG-mittfältaren satte 1–0 mot Porto i Champions League-gruppspelet med en skorpionklack från straffområdeslinjen. Vackert som attan.