Premier League flyttar utomlands

Toppklubbarna planerar utökning av ligan – Hellströmer: Det låter onekligen intressant

FOTBOLL

Premier League planerar att förlänga säsongen till 39 omgångar – och ”sälja” ut extramatcherna till utländska intressenter.

Klubbas förslaget igenom skulle du kunna få se engelsk toppfotboll på Råsunda redan om två år.

– Det låter ju som en intressant idé, men jag bedömer de chanserna som oerhört små, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer till sportbladet.se

Brititska BBC avslöjar i dag planerna på att utöka Premier League till 39 omgångar och förlägga de extra tio matcherna utomlands.

Enligt förslaget skulle städer runt om i världen helt enkelt få buda om att få toppmatcherna till sig.

BBC uppger att det inte är troligt att frågan skulle vara färdigbehandlad före ligans årliga sommarmöte i juni, men att en utökning skulle kunna vara i hamn redan till säsongen 2010/2011.

För Sune Hellströmer kommer nyheten som en överraskning.

– Det är ingenting som jag har hört talas om, men det låter ju onekligt som en intressant idé. Jag kan förstås förstå hur klubbana tänker, att intresset för ligan är så pass stort utomlands att det är attraktivt att söka sig dit av marknadsmässiga skäl.

Tror du att det kan bli verklighet?

– Det kommer säkert att bli en kamp mellan sportsliga och ekonomiska intressen. Lite förvånande är det ju att höra diskussioner om en utökning av antalet matcher från klubbar som allt som oftast brukar tycka att spelschemat för deras spelare redan är tajt.

Asien, Mellanöstern och Nordamerika nämns som troliga marknader, en bild som bekräftas av Hellströmer.

– Flera av Premier League-lagen har ju redan i dag samarbeten med vissa länder och reser dit på försäsongsläger och liknande.

Om förslaget blir verklighet och en budgivning sjösätts, hur ser du på Sveriges chanser att få hit matcher?

– Det publika intresset finns här, det är inte tal om något annat. Sedan känner jag spontant ett vinddrag av att det här skulle handla om helt andra ekonomiska muskler än vad som finns här.

Skulle det vara intressant för Svenska fotbollförbundet?

– Det är väl i första hand arenaägare här som skulle kunna driva frågan, eventuellt då tillsammans med andra partners. Blir det verklighet skulle det vara kul att titta på frågan, men som sagt, det känns som det är stora pengar inblandade.